Vihapuhe

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vihapuhe tarkoittaa suomen kielessä ja uuskielessä eri asioita. Vihapuheen määritelmiä on siis useita.

Suomen kielessä

Suomen kielessä, ainakin 1800-luvulta asti, vihapuhe on rinnastunut ilkeämieliseen ja valheelliseen panetteluun.[1][2] Vihapuheen merkitys suomen kielessä on eri kuin uuskielessä.[3] Vanhassa suomalaisessa merkityksessä kritisoituun vihapuheeseen liittyi aina sen valheellisuus.

Uuskielessä

Vihapuhe on Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.[4] Määritelmä on muutoin lavea mutta ei ota kantaa kyseenä olevan vihapuheen totuudenmukaisuuten tai käänteisesti sen valheellisuuteen. Uuskielen vallitessa mikä tahansa epämiellyttävä mielipide voidaan leimata vihapuheeksi perusteluitta.[5] Vihapuhe nähdään myös ihmisoikeusongelmana.[6][7]

Katso myös

Lähteet

 1. Suometar 1854-10-06. Sivulla 1. "Neljänpäiwäinen huwitus-matka". (Kansalliskirjaston verkkoversio). Viitattu 2016-10-15. Lainaus: "(Jääskestä kutsumme: Jääsken eli Pietarikirkon pitäjän kappelinensa sekä Antrein pitäjän, kuin myöskin Ruokolahden kappelinensa.) Esim. wiinan juominen ei ole Jääskessä ollenkaan pahasti walloillaan, eikä mitkään wieraat turhamaisuudet ole wielä aiwan solkenaan mahtuneet Jääskeen. Ilman sitä, on Jääskeläinen kyllä yhtä selwä kirjan lukija kuin joku muukin naapuri-pitäjäisensä ja myös kristillisyydessä samoin yhtä warma. Näsäwiisaat Wiipurilaiset sanowat tawallisesti: „tuhma Jääskeläinen!“, waan se on „wale ja wihapuhe“ että Jääskeläinen on mikään luonnon-tuhma, ainoastaan waan takertunut wanhaan yksinkertaisuuteen ja kehnouteen opista ja koko elämästään. Mutta sillä tawalla owat myöskin pysyneet omituiset tawat puhtaimpina, joka kaiken ensiksi näkyy jo waateparrestakin. Jos waan Jääskeen syntyisi kansakouluja, niin saataisi nähdä, miten hywiä jälkiä ne tekisiwät täällä, paljo myötäisemmin kuin monissa muissa paikoin, juuri sentähden, että täällä ei ole mitään kansansiwistystä eikä wieraita tapoja tiellä.Muuten on Jääskeläinen wilpas ja teräwä älyltänsä, sitä ei huoli kenenkään epäilläkkään, mutta raakaisuus pitää waan paikkansa wielä."
 2. Kivi, Aleksis: Nummisuutarit. Lainaus:
  "TOPIAS. Mutta näetkös, Martta, hän on mestarin poika ja itse kohta samaan arvoon astuva, ja sentähden ehkä näyttäis tämä jalka-marssinsa vähän sopimattomaksi ja kenties pistäis turmellun ihmisen sydämmelle hieman häpeäksi.
  MARTTA. Häpeäksi! Hyväpä jos ei häpeä suurempi tällä retkellä kohtais häntä, mutta pelkään, että tusinoittain hän pilkkahistorjia peräänsä jättää, sillä hän on tyhmää alkujuurta, näetkös.
  TOPIAS. Eskoni tyhmä? Tämä on vale ja vihapuhe kateudesta nousnut. »Olenko minä hullu, vaikka minä hulluksi huuttaan», lauletaan Sionissa. --Eskoa et tyhmäksi maininne, yhtä viisas on hän aina kuin isänsäkin, minä nimittäin; hän on ihan kaltaiseni, niin sielun kuin ruumiin puolesta. Hän ei ole tyhmä, vaan vähän itsepäinen, ja sen taitaa tukastansakin nähdä, joka on valkoinen ja harjaskankea, niinkuin ukolla itse tässä. Sanalla sanoin: hän on oikea isän poika, hän on kuvani elävä. (Esko tulee puettuna häävaatteisin)."
 3. Ijäs, Antti: Vihapuheesta 2016-10-09. Filologogrammata. (kirjoittajan blogi). Viitattu 2016-11-15. Lainaus (Nummisuutareista lainatun näytteen jälkeen): "Sanaa käytetään selvästi eri merkityksessä kuin nykyään, eikä yllä oleva sitaatti ole merkityksellinen nykyään meneillään olevan vihapuhekeskustelun osalta muuta kuin hauskana kuriositeettina."
 4. Weber, Anne: Manual on hate speech (PDF) Council of Europe Publishing. Syyskuu 2009. ISBN 978-92-871-6614-2. Lainaus: "Only the Council of Europe’s Committee of Ministers” Recommendation 97(20) on “hate speech” defined it as follows: “the term “hate speech” shall be understood as covering all forms of expression which spread, incite, promote or justify racial hatred, xenophobia, antiSemitism or other forms of hatred based on intolerance, including: intolerance expressed by aggressive nationalism and ethnocentrism, discrimination and hostility against minorities, migrants and people of immigrant origin.” In this sense, “hate speech” covers comments which are necessarily directed against a person or a particular group of persons."
 5. Päivän byrokraatin uusi päätoimittaja Päivän byrokraatti. 2016-12-11. Viitattu 2016-12-12. Lainaus: "Vaikuttaa siltä, että nykypäivänä mikä tahansa ei-mieluisa mielipide voidaan leimata vihapuheeksi sen kummemmitta perusteluitta, ja myötäilevä media ostaa tuon mielipiteen sellaisenaan."
 6. Tekoälyllä vihapuhetta vastaan Fazer, lokakuu 2018.
 7. Vihapuhe ja lähisuhdeväkivalta Suomen suurimpia ihmisoikeusongelmia. Yhdistyneiden kansakuntien alueellinen tiedotuskeskus, 2017-05-05. Lainaus: "Suomen ihmisoikeustilannetta tarkasteltiin keskiviikkona 3. toukokuuta YK:n ihmisoikeusneuvoston yhteydessä pidetyssä määräaikaisessa maatarkastelussa (UPR) Genevessä. Siellä muiden YK-maiden edustajat arvioivat Suomen näkyvimpiä ongelmia olevan vihapuhe ja naisiin kohdistuva väkivalta, mutta myös mm. turvapaikanhakijoiden, saamelaisten ja romanien oikeuksissa on parantamisen varaa."

Aiheesta muualla