Varsinainen maahanmuuttaja

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Varsinainen maahanmuuttaja on Helsingin Sanomien toimituksessa keksitty käsite ja sikäli pulmallinen, että sen määrittely jäi vajaaksi. Toistaiseksi Helsingin Sanomien jutun perusteella tiedetään vain, että Elisabeth Nauclér ei ole "varsinainen" mutta Zahra Abdulla voisi kelvata esimerkiksi varsinaisesta maahanmuuttajasta. Nauclér on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut Ahvenanmaalle.[1][2] On arveltu, että maahanmuuttajan "varsinaisuus" määräytyisi maahantulon perusteiden, ihonvärin, uskonnon, lähtömaan kaukaisuuden tai joidenkin muiden "varsinaisuusominaisuuksien" perusteella.[3] Ilmeisesti maahanmuuttajan varsinaisuus ei kuitenkaan määräydy sukupuolen perusteella, sillä Helsingin Sanomien jutussa oli varsinaisten maahanmuuttajien luokkaan nimetty esimerkeiksi molempien sukupuolten edustajat. Abdirahim Hussein ja Zahra Abdulla ovat molemmat kotoisin Somaliasta, joten ilmeisesti ainakin Somaliasta peräisin oleva henkilö voi kuulua varsinaisiin.[4][5][6]

Katso myös

Lähteet

  1. Elisabeth Nauclér / Ruotsalainen eduskuntaryhmä www.eduskunta.fi. Eduskunta. Viitattu 2015-02-26. Lainaus: "Syntymäaika ja -paikka: 07.03.1952 Eda, SE"
  2. "Suomen Obamaa" joudutaan vielä odottamaan (arkistoitu versio) Helsingin Sanomat. 2008-11-12. Sanoma Osakeyhtiö. Viitattu 2015-02-26. Lainaus: "Ahvenanmaata edustava Elisabeth Nauclér on Ruotsista muuttanut siirtolainen, mutta "varsinaisia" maahanmuuttajataustaisia kansanedustajia ei eduskunnassa ole. Lähimpänä eduskuntapaikkaa oli vuoden 2007 vaaleissa vihreiden Zahra Abdulla, joka jäi vain muutaman sadan äänen päähän kansanedustajuudesta. Viime eduskuntavaaleissa Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä oli ehdolla yhteensä 20 maahanmuuttajataustaista ehdokasta. Tämän syksyn kuntavaaleissa maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita oli vajaat 500. Ehdokkaiden kokonaismäärä oli lähes 39 000. Kunta- ja puoluetasolla maahanmuuttajien osuus ja näkyvyys kasvaa kuitenkin selvästi. Helsingin keskustanuoria esimerkiksi johtaa Abdirahim Hussein."
  3. Halla-aho, Jussi: Maahanmuuttopolitiikan hahmottelua, osa 1: Käsitteet (noin puolivälissä tekstiä) Scripta. 2008-12-05. Helsinki. Viitattu 2015-02-26. Lainaus: "Mikä siis on "varsinainen" maahanmuuttaja, jos Zahra Abdulla on sellainen mutta Elisabeth Nauclér ei ole? Perustuuko "varsinaisuus" maahantulon perusteisiin (työn perässä muuttanut vs. turvapaikanhakija), ihonväriin (valkoihoinen vs. tummaihoinen), uskontoon (kristitty/ateisti vs. muslimi) tai lähtömaan kaukaisuuteen (Ruotsi vs. Afrikka)? Vai onko Abdullalla joitain muita "varsinaisuusominaisuuksia", jotka puuttuvat Nauclérilta?"
  4. Hussein, Abdirahim: Curriculum vitae (arkistoitu versio) 2010. Viitattu 2015-02-26. (englanniksi) Lainaus: "Born 21.10.1978 in Somalia"
  5. Koski, Pirjo: Abdulla, Zahra (1965 - ) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. 2010-01-15. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 2015-02-26. Lainaus: "Myös Neuvostoliitossa asuva Zahra Ali Abdulla päätti hakea turvapaikkaa Suomesta, koska ei voinut palata poliittisesti epävakaaseen Somaliaan. Hän saapui Neuvostoliitosta Suomeen heinäkuun lopulla 1990 ja asui aluksi Itä-Suomessa, ennen kuin 1993 muutti Helsinkiin. Suomen kansalaisuuden hän sai 1998. Kaikki somalit, kuten Zahra, ovat tulleet Suomeen etupäässä turvapaikanhakijoina."
  6. Abdulla, Zahra: Minä, Zahra www.zahraabdulla.info. Viitattu 2015-02-26. Lainaus: "Olen syntynyt Somaliassa ja asunut myös Egyptissä ja Keniassa. Lähdin nuorena kunnianhimoisena naisena Somaliasta opiskelemaan lääketiedettä Neuvostoliittoon. Kun Neuvostoliitto hajosikin, haaveet valmistua gynekologiksi kuitenkin jäivät vain haaveeksi."

Aiheesta muualla