Uusi vaihtoehto

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
»Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. [...] Pidän loikkareita luusereina.»
Timo Soini 3.6.2017 (10 päivää ennen kuin Soini loikkasi perustamastaan puolueesta)[1]


Uusi hillotolppa vaihtoehto (tuttavallisesti uuvatit) on 13. kesäkuuta 2017 Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronnut 20 (nykyään 19) kansanedustajan joukko. Ryhmä lähti lätkimään Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä vain kolme päivää sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho tuli valituksi Perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi (ja sen myötä Perussuomalaisten tultua erotetuksi Juha Sipilän hallituksesta). Uuvattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja on Simon Elo.

Noin viikkoa joukkoloikkauksen jälkeen uuvatit perustivat Sininen tulevaisuus -nimisen yhdistyksen, jonka he pyrkivät saamaan puoluerekisteriin (siitä huolimatta, että Elon mukaan päätös loikata todennäköisesti tuhoaa heidän poliittiset uransa).[2] Yhdistyksen puheenjohtaja on Sampo Terho.

Alku aina hankalaa

13.6.2017 illan A-studiossa Halla-aholla olivat vastassaan Simon Elo ja Tiina Elovaara (ohessa on haastattelusta video: [3]). Elovaara väitti, että puoluekokouksessa tehtiin "käsitervehdyksiä" Halla-ahon tultua valituksi puheenjohtajaksi ja kertoi tilanteesta olevan valokuvia. Myöhemmin kävi ilmi, että käsitervehdyskuvassa olikin kyse puheenjohtajavaalia seuranneena päivänä tehdystä, presidenttiehdokkaan valintamenettelyn käsittelyn aikana tehdystä käsiäänestyksestä.[4]

Yleisradion kesäkuussa 2017 julkaistussa kannatuskyselyssä uuvattien kannatusprosentti oli 2,3 %, mutta heinäkuussa enää 0,7 %.[5] Uuvateilla on eduskunnan puhemiehen pestin lisäksi viisi ministeriä eli hyvin paljon kannatukseen nähden. Joku voisi luulla, että tilanne on ongelmallinen äänestäjien kuluttajansuojan kannalta.

Jäsenet

Entiset jäsenet

  • Ritva "Kike" Elomaa (palasi takaisin Perussuomalaisten eduskuntaryhmään 22. kesäkuuta 2017)
  • Hanna Mäntylä (luopui kansanedustajan paikasta siirryttyään asiantuntijaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön)

Lähteet

Aiheesta muualla