Tekninen vika

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yleisradion sisältöpäällikkö kiisti että kyseessä olisi tahallinen virhe, mutta lupasi selvittää ongelmaa.
Tekninen vika Västeråsin Ikeassa

Tekninen vika ilmaantuu silloin, kun Yleisradio tallentaa tasavallan presidentin puheen, jossa on mukana monikulttuurin kritiikiksi tulkittava kohta. Tällöin tallenteessa presidentin ääni mykistyy yli minuutin ajaksi.[1] Tahallista se ei tietenkään ole.[2] Yleisradio on ennenkin saanut kyseenalaista mainetta vastaavantasoisesta kikkailusta.[3] Tekniset viat eivät ole erityisen suomalainen erikoisuus. Tekniset viat vaivaavat myös Ruotsissa.[4]

Lähteet

  1. Lainaus presidentti Niinistön 3. helmikuuta 2016 pitämän puheen sensuroidusta kohdasta: "Tulen nyt lähemmäs keskeistä kysymystä. On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan. Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli. Sitten itse dilemmaan, joka liittyy syvästi arvomaailmaamme. Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa. Useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi."
  2. Paunonen, Reetta: Niinistön puhe Yle Areenassa hämmensi – yli minuutin ajalta uupui ääni. Iltalehti, 2016-02-04. Helsinki: Alma Media Suomi. ISSN 1797-7983. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2016-02-04. Lainaus: "Sisältöpäällikkö Hannu Särkän mukaan ongelma huomattiin ja sitä alettiin selvittää. Hänen ensiarvionsa oli, että kyseessä olisi jokin tekninen vika. ... Jos on jotain epäilyä tahallisuudesta, niin siitä ei tietenkään ole kyse, Särkkä sanoo."
  3. Metelinen, Sami: Oikeistopoliitikon pilkkaaminen oli kansanhuvia – Ylen ex-toimittaja tunnustaa manipuloineensa ääninauhaa Verkkouutiset. 2016-01-26. Helsinki. Viitattu 2016-02-04. Lainaus: "Kollegani Magnus Hertzberg ja minä vierailimme Ehrnroothin vaalitapaamisessa Ekbergin kahvilassa ja, kun editoimme kasaan raportin, nopeutimme hänen puhettaan vastuuttomista poliitikoista niin, että ääni nousi pari oktaavia korkeammalle ja kuulosti siltä kuin hän olisi vihainen, säksättävä oravanpoikanen, Lydén kertoo."
  4. Rähmis: Tekninen vika sulki Västeråsin Ikean – veitsien myynti keskeytetty rahmispossu.net. 2015-08-11. Sikolätti. Viitattu 2016-02-04. Lainaus: "Tekniseen vikaan päättyi myös Skellefteåsta asti sukuloimaan saapuneen 55-vuotiaan Carola Herlinin ja hänen 28-vuotiaan Emil-poikansa ostosmatka Ikeassa. Nyt Västeråsin tavaratalo on keskeyttänyt veitsien myynnin ilmeisesti mahdollisten uusien teknisten vikojen pelossa."