Teemu Tammikko

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Satu Punahilkasta hymyilyttää Teemua.

Teemu Tammikko (os. Sinkkonen) on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija. Tammikon mielestä puheet turvapaikanhakijoiden mukana soluttautuvista terroristeista ovat pelkkää satua.[1] Häntä on myös julkisesti arvosteltu tämän arvion johdosta.[2] Myös Tammikko on saanut oppia, että pahimmillaan terroristi on ovela eläin.[3] Hän ei kuitenkaan usko ISIS:n kykyyn soluttaa terroristeja nykyistä enempää.[4] Pelkästään passienkin hankkiminen on vaivalloista.[5] Toista se on Ruotsissa, mutta ei koske Suomea.[6] Toisaalta: Ei tarvitse enää tulla Suomeen, jos on jo perillä.[7] Saattaa kuitenkin olla, että väkevin aines saapuu viimeisenä.[8] Jos ja kun jotain sattuu, se ei kuitenkaan tule terrorismin tutkijalle yllätyksenä.[9]

Näkemyksiä

 • Poliittisen väkivallan kasvu johtuu populismin ja maahanmuuttovastaisuuden noususta.[10]

Katso myös

Lähteet

 1. Sinkkonen, Teemu: Satu terroristeista Ulkopoliittisen instituutin kolumnit. 2015-09-09. Ulkopoliittinen instituutti. Viitattu 2015-10-09. Lainaus: "Esimerkiksi satu Punahilkasta heijastaa hyvin tänä päivänä esiintyvää tarinaa pakolaisten joukossa Eurooppaan soluttautuvista terroristeista. Siinä päähenkilönä on pieni tyttölapsi (jopa kliseisen tyypillinen ”viaton uhri”), jonka kaikin mahdollisin tavoin paha ja iljettävä susi (ei siis ihminen, vaan jihadistinen terroristi) haluaa syödä (räjäyttää ilmaan, ampua, katkaista pään ja raiskata, järjestyksen ja tyylin saa vapaasti kuvitella itselleen sopivaksi). Sadussa susi naamioituu isoäidiksi (pakolaiseksi), jota Punahilkka tulee auttamaan (tässä mielessä Punahilkka heijastelee myös visiota sinisilmäisistä ”vihervasemmistolaisista suvakeista”) ja kysyttyään suurista silmistä ja hampaista (kännyköistä, Niken lenkkareista) joutuu lopulta suden syömäksi (visio Islamista, joka tuhoaa eurooppalaiset arvot ja kulttuurin massiivisen maahanmuuton ja terrorismin myötä)."
 2. Välimaa, Mikko: Eturivin terrorismistutkija piti Isis-uhkaa ”täytenä satuna” – näin pieleen arvio meni 2015-11-16 Helsingin uutiset. Viitattu 2015-11-16. Lainaus: "Sinkkonen kuuluu Suomen eturivin terrorismitutkijoihin. Häntä on käyttänyt asiantuntijana muun muassa Yle. Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on tuottaa korkeatasoista, ajankohtaista tietoa kansainvälisistä suhteista ja EU-asioista. UPI joutui arvostelun kohteeksi Ukrainan sodan aikaan kesällä 2014. Tuolloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) syytti UPI:a siitä, että tutkimuslaitos tuottaa pikemminkin mielipiteellisiä näkemyksiä kuin oikea-aikaista informaatiota ja analyysia."
 3. Alenius, Jari: Isisin pirullinen juoni alkoi paljastua: terroristit tekeytyivät pakolaisiksi 2016-04-12 Ilta-Sanomat. Viitattu 2016-04-13. Lainaus: "Näyttää siltä, että Isis haluaa varta vasten näyttää, että se pystyy käyttämään näitä reittejä hyväkseen. Se hyötyy omassa propagandassaan siitä, jos pakolaisvirtoja aletaan käsitellä turvallisuusuhkana, analysoi Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen IS:lle."
 4. Alenius, Jari: Isisin pirullinen juoni alkoi paljastua: terroristit tekeytyivät pakolaisiksi 2016-04-12 Ilta-Sanomat. Viitattu 2016-04-13. Lainaus: "ISIS on propagandassaan uhonnut jopa tuhansien miesten soluttamisesta pakolaisten joukkoon, mutta sellaisesta ei ole Sinkkosen mukaan mitään merkkejä, eikä järjestöllä olisi sellaiseen resursseja."
 5. Boyle, Darren: Fake passports for ISIS terrorists are discovered in Greek refugee camp as jihadis use sea of migrants to smuggle fanatics into Western Europe Daily Mail, 2016-08-22. Viitattu 2016-08-22. Lainaus: "ISIS has been distributing fake passports in Greek refugee camps to allow its terrorists to travel within Europe on 'clean' identity documents. Europol has found several fake passports in camps as the terror group hopes to use the ongoing humanitarian crisis to smuggle jihadis into Europe to launch a new wave of attacks. The specialist anti-terrorist officers believe there is a ratline of terrorists from Iraq and Syria, to Greece and Austria."
 6. Tapiola, Paula: Kohuväite tutkijalta: Islamistit ovat voineet soluttautua Ruotsin ympäristöpuolueeseen 2016-04-23 Yle Uutiset. Viitattu 2016-04-23. Lainaus: "Islamistit ovat voineet soluttautua ympäristöpuolueeseen, arvioi Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun pitkäaikainen tutkija Lars Nicander Ruotsin TV4:n uutisille. Nicander tutkii maanpuolustuskorkeakoulussa vaikuttamisoperaatioita ja terrorismia. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että islamistista muslimiveljeskuntaa lähellä olevat henkilöt ovat saaneet vankan aseman ympäristöpuolueessa. He esiintyvät tietyissä yhteyksissä veljeskunnan asialla, toisissa yhteyksissä ympäristöpuolueen asialla. Sitä hän pitää tyypillisenä soluttautujille."
 7. Summanen, Kasperi: ISIS:n päämajan salainen viesti Pohjois-Euroopan päällikölle: "kaikki ryhmät pääsivät kohdemaihin" Verkkouutiset. 2016-05-03. Helsinki: Kansalliskustannus. Viitattu 2016-05-03. Lainaus: "Papereiden joukossa on muun muassa vuoden 2014 marraskuulle päivätty ISIS:n päämajan käsky, jossa annetaan ohjeita Syyriasta matkaan lähtevälle terroristisolulle. Asiakirjassa taistelijoita käsketään jakautumaan neljän hengen ryhmiin. Operaation nimi on ”Piirityksen murtaminen”. Taistelijat ovat papereiden perusteella matkalla ”vääräuskoisten maihin”. Kuukautta myöhemmin päivätyn asiakirjan viesti on vielä hyytävämpi. Siinä raportoidaan ”kaikkien ryhmien päässeen kohdemaihinsa”."
 8. Tikka, Juha-Pekka: IL: "Seuraava pakolaisaalto Suomeen pienempi, mutta vaarallisempi" Verkkouutiset. 2016-08-31. Viitattu 2016-08-31. Lainaus: "Raportin mukaan Suomessa asuvat irakilaiset pitävät osaa maahan saapuneista turvapaikanhakijoista turvallisuusuhkana. Monia turhautti viranomaisten hitaus tutkia asioita."
 9. Kujala, Piia: Eturivin terrorismitutkija Turun sarjapuukotuksesta: Kenelläkään ei ole varaa sanoa, että isku olisi tullut yllätyksenä Ilta-Sanomat, 2017-08-19. Lainaus: "On arvioitu, että tämäntyyppinen terrori-isku on Suomessa todennäköisin. Tekijänä on todennäköisesti radikaali-ideologiasta inspiroitunut toimija, jolla ei välttämättä ole kytköksiä Isikseen."
 10. Parkkinen, Sonja: Puolassa tapettiin pormestari, Saksassa hyökättiin oikeistopoliitikon kimppuun – vastakkainasettelu johtaa hyökkäyksiin kaikilta laidoilta Yle Uutiset, 2019-03-28. Lainaus: "Tammikko näkee poliittisen väkivallan taustalla niin Suomessa kuin muualla Euroopassa populismin ja maahanmuuttovastaisuuden nousun. Näiden edustajat ratsastavat peloilla ja uhkakuvilla sekä syyttävät poliittista eliittiä."

Aiheesta muualla