Levityskausti

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

20.4.2012 Keskisuomalainen uutisoi otsikolla [1]

Teuvo Hakkarainen levittää rikoksessa tuomittujen nimiä verkossa - "en suojele raiskaajia"

Uutisessa mainitaan jonkun vuotaneen tuomion verkkopalveluun, kun se todelisuudessa on julkinen asiakirja ja saatu käräjäoikeuden kansliasta pyytämällä. Lehti käsittelee kaustia syyllisten henkilötietojen käsittelyn kannalta ja vihjaa asiantuntijoita haastattelemalla, että väitetty levittäminen saattaa olla laitonta.

Itseasiassa Hakkarainen ei edes käsitellyt itse asiakirjaa vaan viittasi siihen Facebook profiilissaan WWW-linkillä kommentoiden. Hakkarainen itse perusteli asian nostamista esille syyllä uutisointi kun on mitä on ja lopulta suuren suosion saaneella kommentilla:

Minä en suojele raiskaajia. Jos joku haluaa niitä suojella, suojelkoon, mutta minä en suojele.

Kaikki merkittävät kansalliset lehdet tarttuivat kaustiin ja puhalsivat ilmaa siihen verkkolehdissään, mutta pian netin kommentoinnista kävi ilmi, että yleinen mielipide oli Hakkaraisen puolella ja kausti näytti lerpsahtaneen ennen kuin lähti lentoonkaan.

Uutisointi


Lauantaina 21. päivä Iltalehti yritti uudelleen vääntämällä otsikkoa Soini joutui taas selittämään Hakkaraisen tekemisiä[2] jonka jutun tekstissä kuitenki ilmi, että Soini katsoi asian kuuluvan poliisille jos joku siitä jotain laitonta löytää.

Keskustelua

Lähteet

  1. Teuvo Hakkarainen levittää rikoksesta tuomittujen nimiä verkossa - "En suojele raiskaajia" Viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) levittää internetissä käräjäoikeuden asiakirjaa, jossa paljastetaan kahden rikoksesta tuomitun nimet. Toinen tuomituista on alaikäinen. Kansanedustaja linkitti Facebook-sivulleen Helsingin käräjäoikeuden tuomioasiakirjan, joka liittyy tällä viikolla julkisuuteen nousseeseen raiskaustapaukseen. Käräjäoikeus tuomitsi kaksi helsinkiläisnuorukaista ehdolliseen vankeuteen 15-vuotiaan tytön raiskauksesta. Oikeus antoi tuomionsa viime viikon perjantaina. Joku on vuotanut tuomion verkkopalveluun, jossa voi julkaista asiakirjoja nimettömänä. Tuomiosta käyvät muun muassa ilmi tuomittujen nimet ja raiskauksen yksityiskohtainen kuvaus. Lisäksi asiakirjassa mainitaan tuomittujen nuorukaisten henkilötunnukset, kotiosoitteet ja heidän sukulaistensa nimiä. Oikeudenkäyntiaineisto on julistettu osittain salaiseksi vuoteen 2072 asti. Hakkaraisen linkittämä tuomio on sinänsä julkinen, koska siitä on poistettu tapauksen uhrin ja todistajien nimet. Viitattu: 2012-04-21
  2. 2012-04-21 IL: Soini joutui taas selittämään Hakkaraisen tekemisiä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei halunnut ottaa kantaan kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen Facebookissa levittämään raiskaustuomioon. Hakkarainen on linkittänyt Facebook-sivulleen Helsingin käräjäoikeuden tuomion, joka liittyy Iltalehden tällä viikolla uutisoimaan raiskaustapaukseen. Asiakirjassa kerrotaan kahden rikoksesta tuomitun nimet. Perussuomalaisten kokouksesta poistunut Soini kertoi, ettei ole vielä keskustellut asiasta Hakkaraisen kanssa. - En ota kantaa. Viranomaiset ottavat kantaa, jos katsovat sen aiheelliseksi, Soini sanoi. Viitattu: 2012-04-21