Keskustelu:Paja:Sisältöpohja

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kokonaisrakenne

Roopen hahmotelma (nyt sivulla)

  • Ensimmäinen versio. Muutin linkeiksi siltä osin kuin itse osasin arvioida artikkelin laajuuden. --Cls 5. joulukuuta 2009 kello 14.34 (UTC)

Tujun hahmotelma

Itse olisin ehkä lähestynyt kokonaisuutta seuraavilla otsikoilla ja niiden sisällöillä.

MAAHANMUUTTO:

  • Mistä on kysymys? (lyhyt yhteenveto viimeisen 5-10 vuoden muutoksista)
  • Kuka sen takana on?
  • Miksi sitä tehdään (sosiaalisektorin, tulkkien, poliitikkojen jne bisnekset, väestörakenteellinen ongelma, järjestö-korruptio, kuntien velkaantuminen ja valtion porkkana, ihqut värinät)
  • Mitä ryhmiä tulijat ovat ja mitkä heidän taustat ovat (kulttuurien piirteet - kunniakulttuuri, naisten asema jne)
  • Millä välineillä sitä tehdään (taikaseinä ja viidakkorumpu siitä, ankkurilapset, perheenyhdistämiset, kansalaisuuslakien muutokset, käsittelyprosessien muutokset tulvasta johtuen, toimistot Etiopiasssa jne)
  • Mitkä seuraukset siitä on (ghettoutuminen, rassismi, kohtaamiset, Eurabia jne)
  • Mitkä seuraukset olisi ollut jatkaa -90 luvun linjauksia?
  • Miten nykyisen kehityksen voi estää (poliitinen aktivoituminen, projektit kuten homma jne)
  • Miten maahanmuuttoa ja maastamuuttoa olisi pitänyt edistää (pistetykset, koulutettujen tulijoiden erityisasema, koulutettujen kantisten lähdön tarkastelu: miksi he lähtevät, voiko siihen vaikuttaa? jne)

Tossa nopeasti ajateltuna. Wikissä kun ollaan, sitä voi jalostaa eteenpäin jos haluaa, mielummin alle kommentteina niin muokkaan ylläolevaa. Tämä on vain yksi ajatus, en väitä ettäkö nykyinen runko on huono sekään. Tuju 7. tammikuuta 2012 kello 15.48 (EET)

En kannata. Ensinnäkin tuollainen sisällysluettelo ei johda tietosanakirjamaiseen neutraaliin tietolähteeseen, vaan se on todennäköisesti enimmäkseen kiistanalaista tulkintaa ja omaa tutkimusta. Hommalaisten välillä ei ole kaikista asioista konsensusta, ja siksi tulkinnat eivät toimi wikissä ja todennäköisesti johtavat hyvin sekavaan yksittäisten henkilöiden mielipidekokoelmaan, jota kukaan ei viitsi muokata. Neutraalius, sanakirjamaisuus ja tiukka lähdekriittisyyt ovat ainoat tavat pitää wiki edes vähääkään kasassa. Suurin osa tuon sisällysluetteloehdotuksen asiasisällöstä on mahdollista saada tietosanakirjamaiseenkin muotoon, viitaten esim. "Henkilö X on kritisoinut ajatusta Y, koska se johtaa hänen mielestään seuraukseen Z". Cls 7. tammikuuta 2012 kello 17.34 (EET)
Pitää paikkansa, että sen täytyisi olla täysin vedenpitävä viittausten osalta. Toisaalta, on suht helppo esim kaivaa Ritva Viljasen haastattelun keskeisin sisältö ja siitä vetää johtopäätös hänen tavoitteistaan. Hänen kiistanalainen asema ja uuden nimityksen kumoaminen sisäasianministeriön kansliapäällikön paikalta osoittaa Tarja Haloseen. Ei sen analyysin tarvitse pidemmälle mennkkään. Mulle riittää se, että voidaan osoittaa hankkeen touhuajat ja yrittää kaivaa hyötyjiä niin pitkälle kun se on julkisista tiedoista mahdollista. Ei siinä tarvitse omia näkemyksiään esittää. Tuju 7. tammikuuta 2012 kello 19.12 (EET)
Ehdotan, että tämänkaltaiset koosteet menevät pajaprojekteihin, eikä normaalin wikin puolelle. Tällöin wiki pysyy neutraalina tietovarastona, eikä sisällä subjektiivisia tulkintoja tai johtopäätöksiä. Tällaiset koosteet on helppo rakentaa kopioimalla ja linkittämällä tavallisen wikin puolelta kunhan wikissä on tarpeeksi tietoa Cls 15. tammikuuta 2012 kello 20.57 (EET)

Linkitys

Käyttäjä:Cls ehdotti sivun linkittämistä wikin valikoihin. Kannatetaan, kun sisältö ja sen viittaukset toimivat. Tuju 7. tammikuuta 2012 kello 15.21 (EET)

Metakeskustelua

Siirsin sisällön pois kahvihuoneesta jotta se voidaan ottaa alkuperäiseen yleisempään käyttöönsä. Tuju 7. tammikuuta 2012 kello 15.21 (EET)

Näkisin, että tärkein asia wikille tällä hetkellä olisi jonkinlainen sisällysluettelo, jotta sisällöstä saisi parempaa käsitystä. Ja se sisällysluettelo pitäisi mieluiten saada etusivulle (täydellisempi sisällysluettelo vaikka omalle Sisällysluettelo-sivulleen vasemmalla olevaan valikkoon). Ilman sisällysluetteloa on vaara, että sivut rakentuvat liian pieniksi ja kapea-alaisiksi Cls 7. tammikuuta 2012 kello 15.09 (EET)
Arvostan myös sisällysluetteloa. Systemaattinen lähestyminen ja yksityiskohtien overkill viittauksineen on vahva työkalu näitä asioita käsitellessä. Aihealue ja sen vaatima työmäärä on vain astronominen. Positiivisena puolena voidaan havaita, että sisällysluettelon viittama sisältö on kuitenkin liikkunut eteenpäin ja esim järjestöjen kohdalla alkaa karmeus paljastua, siellä on selvästi tekeillä korruptiota / mamubisnestä yhdistykset kulisseina. Sellaisenaan se materiaali tulee istumaan sisällysluetteloon kuin nenä päähän. Eli olen toiveikas rakenteen kehittymisestä vaikkei wikittäminen etenisikään sen kautta. Tuju 7. tammikuuta 2012 kello 15.28 (EET)