Kausti

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kausti sana on johdettu sanasta holokausti, joka on alkuperältään kreikankielinen (kreikkalaisin aakkosin ὁλόκαυστος ja latinalaisin holókaustos). Loppuosa kausti (kreikkalaisin aakkosin καυστος ja latinalaisin kaustos) tarkoittaa poltettua.[1]

Suomessa sanalle on muodostunut toinenkin merkitys, ja sillä tarkoitetaan jonkin tapahtuman liioittelua suurempiin mittasuhteisiin kuin todellisuus tai tunnetut faktat antaisivat aihetta.

Suomalaisessa keskustelussa kausti-sana syntyi maahanmuuttokeskustelun osana homokausti tapauksen ympärillä, jonka paisunut uutisointi ja tarkoituksellinen toistaminen alkoi saamaan nimimerkki Nikopolin mielestä sen kanssa hyvin rimmaavan Holokaustin mittasuhteita. Homokausti otettiin keskustelijoissa hyvin vastaan ja termi kausti oli syntynyt.

Keväällä 2012 Wikiin lisäättiin minikaustit luokka jolla tehdään eroa todellisiin median pyörittämiin poliittisiin kausteihin ja vähäpätöisempien asioiden kaustimiseen. Hakukoneen mukaan Junes Lokka käytti minikausti termiä ensimmäisenä 20. tammikuuta 2012.

Kausteja käytetään välillisesti jonkin oman mainitsematta jätetyn päämäärän edistämiseen manipuloimalla väestön mielipidettä liioitellulla uutisoinnilla ja asian pinnalla pitämisellä yleisessä keskustelussa.

Onko jokin tapahtuma saavuttanut Kaustin mittasuhteet, on todennäköisesti hyvin subjektiivinen mielipide joka riippuu vastaajasta.

Viitteet

  1. Sana tarkoittaa nimenomaan poltettua, ei itsestään tai luonnollisella tavalla palanutta. Sanan käyttö on harvinainen kreikan kielessä, ja tässä yhteydessä se onkin peräisin Kolmannen Mooseksen kirjan kreikankielisestä käännöksestä, uhrin valmistamisen yhteydessä. Katso 3. Mooseksen kirja 6:22.