Ero sivun ”Sosiaaliturva” versioiden välillä

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Linkitys)
p (Sitaatteja: Linkitys: Perheenkokoaja)
Rivi 126: Rivi 126:
 
* ''Aika harva oleskeluluvan saaneista pystyy heti järjestämään itselleen asunnon ja työpaikan. Tässä vaiheessa kunnat tulevat mukaan ja tarjoavat heille asunnon sekä perustoimeentulon. Sitten pakolaiset vähitellen kouluttautuvat ja hankkivat töitä. Heistä tulee tavallisia kuntalaisia, eikä tukea enää tarvita.''
 
* ''Aika harva oleskeluluvan saaneista pystyy heti järjestämään itselleen asunnon ja työpaikan. Tässä vaiheessa kunnat tulevat mukaan ja tarjoavat heille asunnon sekä perustoimeentulon. Sitten pakolaiset vähitellen kouluttautuvat ja hankkivat töitä. Heistä tulee tavallisia kuntalaisia, eikä tukea enää tarvita.''
 
; Helsingin kaupunki - Maahanmuuttoyksikkö :
 
; Helsingin kaupunki - Maahanmuuttoyksikkö :
* ''Esimerkki asiakasperheestä: Perheenkokoaja Poika 12v, Poika 1v, Tyttö 3v, Tyttö 6v, Poika 14v, Poika 15v, Poika 17v, Äiti 26v kotihoidon tuki, Isä 55v työtön ja Isoäiti 58v tt-tuki''
+
* ''Esimerkki asiakasperheestä: [[Perheenkokoaja]] Poika 12v, Poika 1v, Tyttö 3v, Tyttö 6v, Poika 14v, Poika 15v, Poika 17v, Äiti 26v kotihoidon tuki, Isä 55v työtön ja Isoäiti 58v tt-tuki''
 
; Monitori-lehti 3/2008 :
 
; Monitori-lehti 3/2008 :
 
* ''Ei ihme, että suurissa kaupungeissa, joissa on paljon maahanmuuttajia, sosiaalitoimen asiakkaat ovat pääasiassa maahanmuuttaja- tai seka-avioliitoista syntyneitä nuoria.''
 
* ''Ei ihme, että suurissa kaupungeissa, joissa on paljon maahanmuuttajia, sosiaalitoimen asiakkaat ovat pääasiassa maahanmuuttaja- tai seka-avioliitoista syntyneitä nuoria.''

Versio 27. heinäkuuta 2020 kello 12.17

Kotimaa

Ulkomaat

Iso-Britannia

Pohjoismaat

Tanska

Sitaatteja

Zhiar Abdullah 
 • Okei Suomeen tulee kaikennäköisiä mamuja elämään sosiaalituilla, mitä se on sinulta pois? - Facebook 22.2.2011
Komisario Henry Reponen 
 • Tuntuu, että suomalaisen sosiaaliturvan taso on tiedossa paremmin kuin meikäläisillä virkamiehillä. Hyvin monet kertovat suoraan, että ovat tulleet Suomeen rahan perässä. He ovat hyvin avoimia etenkin silloin, kun on jo tiedossa, että tulee lähtö Suomesta. Jotkut pojat kertovat, että Suomesta saa diskorahaa. Toiset sanovat, että täältä saa rahaa lähetettäväksi kotimaahan. Monethan elävät minimiruualla, ja silloin toimeentulotuesta riittää lähettäväksi.
Maahanmuuttajapalveluiden ammattilainen Veikko Tanska 
 • Eräs afganistanilainen perheen äiti löi nyrkkiä pöytään sosiaalityöntekijöille ja vaati, että koska he ovat tulleet Suomeen etsimään parempaa elämää, niin eikö sitä ala jo löytymään. Idästä tulleella miehellä oli puolestaan 500 euroa rahaa, jonka poliisi tarkasti. Yhtäkkiä tuo raha oli kuitenkin hävinnyt, ja sitten alkoi valtava mesoaminen siitä, minkälaisia etuuksia turvapaikanhakijoille kuuluu. Eräs Lähi-idästä tullut kiintiöpakolaisperhe majoitettiin väliaikaisesti vastaanottokeskukseen. Perheen jäsenet pettyivät kovasti, koska olettivat, että heidät majoitetaan hotelliin asumaan kunnes he saavat oman asunnon. Älkäämme siis olko naiiveja ja sinisilmäisiä auttaessamme ulkomaalaisia. Jokaisella maalla on omat rajansa ja perusteensa, joilla voidaan tulla asumaan kyseiseen maahan.
Mohamed Osman 
 • Afrikassa ajatellaan, että Suomessa on joka paikassa rahaa, sitä voi löytää maastakin, ja sitä on helppo saada.
Parikkalan-Rautjärven Sanomat 
 • Hän toteaa rahan olleen monen motiivina Suomeen tulolle. Vuodenvaihteessa Italiaan ja Maltaan palautetut somalit olivat todenneet, että Suomen valtion maksamasta toimeentulotuesta psytyy lähettämään sata euroa vielä Somaliaan. - Tämä on heidän itsensä kertomaa. Myös Saksasta Suomeen aikaisemmin pyrkinyt irakilainen sanoi houkuttimekseen Suomen maksaman suuremman korvauksen. Saksa maksaa täyden ylöspidon lisäksi 40 euroa kuukaudessa, Suomi lähes 400.
Uusi Suomi 
 • Thors esitti tänään, että turvapaikanhakijan kuukausittaista rahatukea pudotettaisiin 84 eurolla 297 euroon. Tämä vetäisi Suomen tuet lähelle Ruotsin tasoa, mutta Uuden Suomen laskelmien perusteella Suomi maksaisi yhä EU-maista eniten tukea.
STT 
 • Suomi maksaa turvapaikanhakijoille enemmän tukia kuin muut EU-maat, kertoo Aamulehti. Suomen anteliaisuus käy lehden mukaan ilmi sisäministeriön teettämästä selvityksestä. Viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1277 euroa kuussa. Ruotsissa sama perhe saisi kuukausittain 531 euroa. Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa heille ei annettaisi käteistä rahaa lainkaan, mutta he saisivat valtiolta majoituksen lisäksi ilmaista ruokaa.
Leena Sharma 
 • Aamutee oli mennä väärään kurkkuun, kun silmiin osui Helsingin Sanomien etusivulla auto- ja polkupyörämainosten keskellä komeileva Stoppi sosiaalipummimaahanmuuttajille -mainos. Eurovaaliehdokas Kai Pöntisen maksettu ilmoitus oli nolo, tyhmä ja asenteellinen. Häpeäksi myös kokoomukselle. Sivumennen sanoen: julkaiseeko Helsingin Sanomat etusivullaan ihan mitä vaan?! Jos Pöntinen olisi halunnut muotoilla sloganinsa vieläkin räväkämmäksi "neekerit vit..un" -tyyppiseksi toteamaksi, olisiko sekin ylittänyt julkaisemiskynnyksen?
A-P. Pietilä 
 • Sosiaaliministeriön tarkastajan mukaan maahanmuuttajat lähettävät jopa 40 prosenttia kunnilta saamistaan ruoka- ja vaaterahoista kotimaahan sukulaistensa elättämiseksi. Rahattomat maahanmuuttajat eivät kykene kohottamaan elintasoaan ja kotoutumaan kalliiseen Suomeen. Työttömyysperäinen maahanmuutto kukoistaa
Svetlana Sivil 
 • Uskooko joku, että ihminen pakenee kotimaastaan, koska haluaa saada ne 400 euroa kuukaudessa? Sanotaan, että "elintasopakolaisia" tulvii Suomeen koko ajan. (Siis tulva tarkoittaa vain 4 000 hakemusta vuodessa, joista hyväksytään todella pieni osa, mutta sitä ei yleensä mainita.)
Vesa Peipinen 
 • Maahanmuuttajaperheiden asuntotilanne kriisiytymässä. Yksi ratkaisu olisi että Helsingin kaupungin asuntohankintayhtiö ostaa asunto osakeyhtiötaloista suuria asuntoja, joita on ollut paljon myymättä.
Egypt Today 
 • The government also provides immigrants with a free home, health care for their family and education for their children. In addition, they get a monthly stipend of 367 per adult to cover expenses until they start earning their own living.
Helsingin kaupungin sosiaalivirasto 
 • Lomakkeita muilla kuin suomenkielellä. Toimeentulotuen hakijalle albaniaksi/ranskaksi/somaliksi/serbokroatiaksi/venäjäksi/viroksi
Pirkko Rytkönen 
 • Aika harva oleskeluluvan saaneista pystyy heti järjestämään itselleen asunnon ja työpaikan. Tässä vaiheessa kunnat tulevat mukaan ja tarjoavat heille asunnon sekä perustoimeentulon. Sitten pakolaiset vähitellen kouluttautuvat ja hankkivat töitä. Heistä tulee tavallisia kuntalaisia, eikä tukea enää tarvita.
Helsingin kaupunki - Maahanmuuttoyksikkö 
 • Esimerkki asiakasperheestä: Perheenkokoaja Poika 12v, Poika 1v, Tyttö 3v, Tyttö 6v, Poika 14v, Poika 15v, Poika 17v, Äiti 26v kotihoidon tuki, Isä 55v työtön ja Isoäiti 58v tt-tuki
Monitori-lehti 3/2008 
 • Ei ihme, että suurissa kaupungeissa, joissa on paljon maahanmuuttajia, sosiaalitoimen asiakkaat ovat pääasiassa maahanmuuttaja- tai seka-avioliitoista syntyneitä nuoria.
Saska Snellman kysyy 
 • Eikö rajojen avaaminen houkuttelisi aika paljon väkeä suomalaiselle kansalaispalkalle?" Jussi Vähämäki tai General Intellect vastaa: Sitä emme tiedä. Pelko ja toivo ovat huonoja oppaita.
Sisäasiainministeriö 
 • Toimeentulotuen määrällä ei ole selvää yhteyttä turvapaikanhakijoiden määrään. Syyt siihen, miksi monet muut maat ovat Suomea niin sanotusti vetovoimaisempia, ovat moninaisia. Merkittäviä syitä turvapaikanhakijoiden määrien yleisiin nousuihin ovat kuitenkin esimerkiksi sodat ja erilaiset konfliktit eri puolilla maailmaa, vaino ja äärimmäinen köyhyys.
Börje Mattsson 
 • No mehän aikoinaan, aikoinaan me oltiin niinku uskomattoman söpöjä ja helliä ja kilttejä ja kivoja, ja me otettiin semmoisella valtavalla pumpulilla ja syleilyllä ja kuristettiin se pakolainen sinne syleilyyn jonnekin. Hyvin moni pakolainen tulee semmoisista maista, joissa ei ole minkäänlaista sosiaalipolitiikkaa, siis mitään semmoista hyvinvointivaltion perinnettä. Ja sitten kun täällä otetaan vastaan niinku koko hyvinvointivaltion ja sosiaalijärjestelmän voimalla, niin se äärimmäisen helposti niinku korruptoi, se on selvää et se niinku imee itteensä ja hirveen helposti luo pakolaiselle tämmöisen tunnelman, että tän puitteissa mä elän ja voin elää ja ei tartte tehdä mitään.
Ninni Sandelius 
 • Vastikään päiviteltiin köydyydessä elävien turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea, jota pidettiin liian suurena ja lisää "turvapaikanhakijoita houkuttelevana", vaikka se on pienempi kuin niin sanottu perustoimeentulotuki. Eipä aikaakaan, kun ministeri Astrid Thors (r) ehdotti toimeentulotuen laskemista entisestään. Auta armias, että ketään vain viekoiteltaisiin tulemaan muukalaiskammoiseen Suomeen toimeentulotuella rikastumaan!
Ilkka 
 • Yhdellekään EU-kansalaiselle ei turvapaikkaa ole koskaan myönnetty, mutta suora käännyttäminen ei silti onnistu. -Lainsäädäntö sallii tämän. Nyt jokaisen turvapaikanhakijan tapaus on tutkittava erikseen, toteaa ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäasiainministeriöstä. Turvapaikanhakija voi teoriassa matkustaa Suomeen, odottaa asian käsittelyä, matkustaa Ruotsiin, odottaa asian käsittelyä ja matkustaa taas takaisin Suomeen. Välillä maahan tullaan kotimaasta joukolla bussilla. EU takaa vapaan liikkuvuuden kansalaisilleen. Viulut maksaa valtio, vaikka kielteinen päätös tulisi joka kerta. -Osa nyt tulleista bulgaareista on käännytetty aiemmin jo syksyllä, toteaa Vaasan vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmi. EU-kansalaisen turvapaikkahakemuksen käsittely kestää yhdestä kahteen kuukauteen. Keskimäärin käsittelyajat venyvät Suomessa 7-8 kuukauteen. Kustannukset hakijaa kohden ovat keskimäärin 40 euroa vuorokaudessa. Hakija saa päätöksen käsittelyajalta toimeentulotukea jopa kolmen kuukauden ajan. -Jos ajattelee henkilöä, joka on kuudetta kertaa Suomessa samoin perustein, luulisi hänen jo kohdanneen vainon kotimaassaan, sanoo Jyrkkä. - 04.01.2010
Heli Järvinen 
 • On myös tärkeää, ettei kansainvälisiä normeja noudattavaa turvapaikkamenettelyä leimata vetotekijäksi. Hakijoilla ei yleensä ole tietoa erilaisista etuuksista ja niiden tasoista. Selkeää yhteyttä etuuksien ja hakijamäärien välillä ei näy: esimerkiksi Hollannissa, jossa rahallisia etuuksia ei makseta, turvapaikanhakijoiden määrä on Suomeen verrattuna kolminkertainen. - 11.12.2009
Kansainvälisen politiikan tutkija Riikka Purra 
 • Kun pohjoismaisia hyvinvointivaltioita taannoin rakennettiin, otettiin kansallisen omantunnon mittariksi se, miten valtion heikompiosaisten asiat oli hoidettu. Nykyään hyvinvointia ei kuitenkaan käsitetä pelkästään valtion rajojen tai yksittäisten kansallisuuksien sisäiseksi asiaksi. Hyvää ja kaunista ympärilleen tahtovat valtiot – tai näiden "humanitaarinen byrokratiakoneisto" – ovat siirtäneet moraaliset velvollisuutensa globaalille tasolle. - 10.01.2010
Etelä-Suomen Sanomat 
 • Kaksi miesasiakasta riehui keskiviikkona Hollolan sosiaalitoimistossa. Poliisin mukaan miehet heittelivät huonekaluja, mutta kukaan ei loukkaantunut. Sosiaalitoimisto pitää tänään ja huomenna ovensa suljettuina. Virasto kuitenkin toimii normaalisti, ja ajan varanneet asiakkaat noudetaan ala-aulasta. Välikohtaus tapahtui keskiviikkoaamuna, kun kaksi maahanmuuttajamiestä hermostui saamaansa palveluun sosiaalitoimistossa ja alkoi riehua. - 21.01.2010
Kalle Jokinen 
 • Toimeentulotukisysteemiä on syytä uudistaa, jos ja kun se nykyisellään mahdollistaa oleilun ja rahallisen tuen saamisen vielä kuukausi kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeenkin. Tätä porsaanreikää on käytetty ja käytetään hyväksi. Osalle turvapaikanhakijoista yhden kuukauden toimeentulotukisumma Suomesta vastaa vuoden palkkatuloja kotimaassa. Ei ole pidemmän päälle kenenkään etu, jos etuuksia saa liian helposti. Jos maahan pyrkivä on tottunut kotimaassaan tekemään pitkää päivää saadakseen perheelle ruokaa, ei kotoutumista Suomeen ainakaan helpota kaiken tarjoileminen valmiina. Tekemisen puute ja loputon seinien tuijottelu ovat omiaan ruokkimaan rauhattomuutta tai alakuloa kenessä tahansa kansalaisuuteen katsomatta. - Hollolan Sanomat 9.12.2009
Sisäasiainministeriö 
 • Sisäasiainministeriö on tänään 26. tammikuuta antanut uuden asetuksen turvapaikanhakijoille rahana maksettavasta toimeentulotuesta. Jatkossa turvapaikanhakijan toimeentulotuen perusosan rahana maksettava osuus on 30 prosenttia pienempi kuin muilla Suomessa asuvilla. Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki muodostuu rahana maksettavasta osuudesta ja vastaanottona annettavasta osuudesta. Asetuksen muutos perustuu siihen, että turvapaikanhakijoille tullaan antamaan entistä isompi osa toimeentulotuesta hyödykkeinä. Tällaisia ovat esimerkiksi mahdollisuus katsoa televisiota ja käyttää internetiä veloituksetta vastaanottokeskuksessa. - 26.1.2010
Noora Shingler 
 • Ei hyvää päivää. Olin lähdössä iltakävelylle, kun satuin avaamaan telkkarin, jossa pyöri MOT. Harvoin otan kantaa kenenkään yksittäisen toimittajan hengentuotteisiin, mutta Martti Backman ehkä ansaitsee jo postauksen. Miksi vaivaudun omistamaan miehelle postauksen, on kuitenkin jo mainitsemani uusin MOT-ohjelma. Ohjelma on pahinta rasismin lietsontaa, jota olen hetkeen telkkarissa nähnyt. Herra Backman laukoo faktaa faktan perään jättäen mainitsematta tärkeitä tosiasioita maahanmuuttopolitiikasta, ja lietsoen rasismia häpeilemättömästi. Jutussa todetaan, että Suomen maahanmuuttopolitiikka on avokätisintä kenties koko maailmassa, vaikka esimerkiksi Ruotsi ottaa paljon enemmän maahanmuuttajia kuin Suomi (tätä Backu ei tietenkään mainitse). Ei siis ole ihme, että yksittäinen maahanmuuttaja saa Suomessa suhteessa enemmän taloudellista tukea kuin vaikkapa Ruotsissa, kun meille kerran otetaan maahanmuuttajia kaiken kaikkiaan paljon vähemmän! - 8.2.2010
Reijo Tossavainen 
 • On totta, että alkuvaiheessa eli kolmen vuoden ajan valtio maksaa viulut. Valtiolla ei ole ”rahantekokonetta”, vaan kaikki menee veronmaksajien piikkiin. Siis myös kouvolalaisten. Myöhemmin maksajana on lähinnä Kouvolan kaupunki eli kouvolalaiset veronmaksajat. Näin siksi, että kolmen vuoden jälkeen vain pieni osa maahanmuuttajista on päässyt mukaan työelämään ja elättämään itse itsensä. Äskettäin Kouvolan Sanomissa haastateltiin erästä maahanmuuttajaa. Hänen harras toiveensa oli saada tänne vaimo ja yhdeksän lasta. Mainittakoon, että täysi-ikäisille maksetaan esimerkiksi toimeentulotukea 367 euroa kuukaudessa eli eniten koko Euroopassa. Lapset saavat noin satasen vähemmän. Sen päälle tulevat monet muut veronmaksajien piikkiin menevät kustannukset. - 19.1.2010
Uusi Suomi 
 • Ykkösaamussa vieraillut sosiaaliturvan tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta myöntää, että monilapsisten perheiden tapauksessa nousee esille kannustinongelma, kun sosiaalietuudet ovat määriltään niin suuria. Karjalainen toteaa, että Suomessa sosiaaliturva perustuu lapsilukuun, mikä tuottaa suuret etuudet. - Jos puhutaan suuresta lapsimäärästä, pelkästään lapsilisien summa nousee aika korkeaksi. Kannustinongelmia tulee, kun perheessä yli viisi lasta, silloin sosiaaliturvaetuudet nousevat korkeiksi verrattuna palkkoihin, Karjalainen sanoi Ykkösaamussa. - 10.2.2010
Keskipohjanmaan artikkelitoimittaja Arto Hietalahti 
 • MOT todisti, että sosiaalihuijauksiin erikoistunut maahanmuuttaja – kerran vuodessa yhden lapsen lisää saava yksinhuoltajaäiti – keräsi suomalaiselta yhteiskunnalta kuukaudessa avustuksia 3562 euroa. Kun muualta tulijoiden joukossa on lisäksi varkaita, raiskaajia ynnä muita roistoja, parasta on ruveta tekemään lähiaikoina selväpiirteisiä ratkaisuja. Samanlaisia pummeja ne ovat pohjimmiltaan kaikki. Liekö Antonovan mummokaan niin sairas kuin esittää. Ei muuta kuin rullatuoli rajalle. Hoitakoon ne – miksi niitä nyt tavataan sanoa – siitä omansa. Ruotsi on jo niin saastunut kaiken maailman värivammaisista, että siellä rodun puhdistamisesta ei ole toivoa. No, eipä siitä hurrien tapauksessa olisi suurta hyötyäkään, jos näin pieni huumori sallitaan. - 11.2.2010
Kai Pöntinen (kok) 
 • Eurovaalien 2009 äänestyspäivän lähestyessä nousi valtakunnan ykkösaiheeksi lause "sosiaalipummi maahanmuuttajille stoppi". Tämä iskulauseeni herätti eloon muuten niin aneemisen vaalikampanjoinnin. Sain vastaanottaa kukkahattutätien syytöksiä moukkamaisuudesta jopa rasismista, erityisen ylpeä olin Suomen Kuvalehden "Viikon valopää" -tittelistä. Maahanmuuttokeskustelu muuttui Suomessa eurovaalien jälkeen. Pikkuhiljaa alkoi nousta todisteita ja esimerkkejä sosiaaliturvaa hyväkseen käyttävistä maahanmuuttajista. Jopa maahanmuuttoministeri joutui tunnustamaan että järjestelmämme ei ehkä olekaan aivan aukoton. Maanantaina 8.2.2010 kello 20.00 maahanmuuttomaailma mullistui täysin. Yle TV 1 lähetetti erikoisen ohjelman, MOT:n aiheena oli "Maahanmuuton hinta". - 11.2.2010
Tommi Lievemaa 
 • Yhden maahanmuuttajanaisen, yhdeksän lapsen yksinhuoltajan, saamien sosiaalitukien nostaminen tikun nokkaan on lapsellista lillukan varsiin tarttumista ja suoranainen journalistinen limbo. Todelliset konnat nauttivat näemmä MOT:n erityisestä suojelusta. Miksi MOT tai jokin muu Yleisradion ohjelma ei esitä parhaaseen katseluaikaan vaikkapa selvityksiä suomalaisjohtajien hulppeista eläke-eduista? - 9.2.2010
J. Sakari Hankamäki 
 • Jos suomalainen yksinasuva tai perhe jää työttömäksi tai muutoin vaille tuloa, he eivät saa toimeentulotukiviranomaisilta mitään, mikäli heillä on vähänkin rahaksi muutettavaa omaisuutta. Sosiaalitoimistoista vastataan, että syökää ensin kaikki ja tulkaa sitten uudestaan. Yrittäjillä ja y-tunnuksen haltijoilla ei ole oikeutta yleiseen toimeentulotukeen lainkaan. Sen sijaan maahanmuuttajat ovat usein vailla varallisuutta. Niinpä he täyttävät sairaan sosiaaliturvajärjestelmämme ihanteet, ja toimeentulotukiviranomaiset myöntävät heille auliisti kaiken. Ei ole ihme, että monilapsiset perheet ovat nimenomaan maahanmuuttajaperheitä tai ainakin maahanmuuttajataustaisia, sillä suomalaisilla itsellään ei ole enää varaa lasten hankintaan eikä elättämiseen. - 11.2.2010
Teemu Hiilinen 
 • Juuri äsken tulleessa MOT ohjelmassa toisteltiin erilaisia lukuja ja niistä innostuneena, myös Uusi Suomi kirjoitti kornin uutisen. Uutisessa puhutaan kymmenhenkisestä yksinhuoltajaperheestä, jonka tulot saattavat nousta jopa 3500 euroon kuukaudessa. Helppoahan se varmaan on yhdeksän lasta pullauttaa maailmaan ja sen jälkeen elää lokoisasti noin mahtavalla summalla rahaa kuukaudessa. Talvisin varmaan voi lapsikatrasta käyttää koiravaljakkona ja säästää vielä bussimatkoista. No, leikki sikseen. - 8.2.2010
HS 
 • Apulaiskaupunginjohtajat pelkäävät, että vuokralaisten uudenlainen valinta johtaisi maahanmuuttajalähiöiden syntymiseen Suomessakin. Koska uusia vuokra-asuntoja valmistuu verraten vähän, suuri osa uudelleen välitykseen tulevista asunnoista on vanhoilla asuinalueilla. Vuokralaiset vaihtuvat kaupungin asunnoissa tiuhaan, ja tilalle on ollut vaikea saada kantaväestöön kuuluvia työssäkäyviä asukkaita. Niinpä kaupungin vuokrataloihin on muuttanut työttömiä ja toimeentulotukea saavia maahanmuuttajia.
 • Helsingin maahanmuuttajatalouksista 27 prosenttia sai toimeentulotukea vuoden 2007 aikana. Suomen- ja ruotsinkielisistä talouksista toimeentulotukea sai kymmenesosa.
 • Afrikassa ajatellaan, että Suomessa on joka paikassa rahaa, sitä voi löytää maastakin, ja sitä on helppo saada.
 • Yhdysvalloista Suomeen palannut Paul Lemetti hämmentyi, kun asunto perheelle oli kiven takana. Yhdysvalloissa Lemetillä oli biotekniikan konsulttiyritys. Perhe muutti usein ja asui muun muassa Pennsylvaniassa, Havaijilla ja Teksasissa. Viime vuonna finanssikriisin myötä asiakkailta loppui rahoitus ja Lemetinkin piti lopettaa yrityksensä. Sen jälkeen hän on ollut työtön. Parin kuukauden taistelun jälkeen asettuminen alkaa sujua. Perheen irtaimisto saapuu maahan lauantaina, juuri sopivasti täyttämään eilen torstaina vuokrattua 89 neliön asuntoa Espoon Leppävaarassa. Avaimet Lemetti saa käteen jo tänään perjantaina, kun kaupunki suostui takaamaan vuokran. Toimeentulotukeakin alkaa herua, sen jälkeen kun Lemetti oli ohjeistanut virkamiehiä "miten työ pitää tehdä". - 12.2.2010
Seppo Heino  
 • Viimeviikkoisen MOT-ohjelma paljasti kuinka veronmaksajilta pimitetään todellisia tietoja siitä, kuinka paljon maksaa näiden elintasomaahanmuuttajien elättäminen ja ylläpitäminen. Suomi on ainoa maa joka maksaa maahanmuuttajien matkakustannuksetkin. Ohjelma paljasti myös sen että Suomi on sosiaaliavustuksien takia maahanmuuttajille paras maa koko Euroopassa ellei koko maailmassa. - 15.2.2010
YLE 
 • Uuden maahanmuutto-ohjelman tavoite on kotouttaa tulijat nopeasti. Maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri on laskenut, että jos Kouvola ottaisi 50 - 60 pakolaista vuodessa, valtion heistä maksama tuki kattaisi maahanmuuttotoimiston kulut. Valtio maksaa myös ensimmäisen kolmen vuoden toimeentulotuen. Pakolaisista on silti kuluja, esimerkiksi koulutus ja terveydenhoito maksavat. Kaupunginhallituksen mielestä ohjelmaa pitää tarkastella kriittisesti, pakolaisista ei saisi olla kaupungille kuluja. - YLE 19.01.2010
 • EU-maista Suomeen töihin tulleiden ja työttömiksi jääneiden toimeentulotukia saavien määrä on kasvussa. Helsingissä näiden tukiasiakkaiden määrä kasvoi viime vuonna puolella. Sosiaalityöntekijöiden mukaan tukien myöntämisen perusteet ovat epäselviä ja yhtenäiset ohjeet puuttuvat. Lain mukaan tukea tarvitseville pitää tarjota katto pään päälle ja toimeentulo, mutta ulkomaalaislain mukaan muualta tulleet eivät voi toistuvasti turvautua toimeentulotukiin. Kielteisiäkin päätöksiä tehdään. Selviä väärinkäyttötapauksia ei aina voi ilmoittaa poliisille salassapitovelvollisuuden vuoksi. - 16.2.2010
Suupohjan Sanomat  
 • Kristiinan perusturvakeskuksen viime vuoden tilinpäätös näyttää runsaat 400 000 euroa ylijäämää. Lautakunnan menoja on vähentänyt muun muassa niin sanottujen sosiaalitapausten runsaampi muuttaminen Kristiinasta muualle. Tämä on sen ansiota, että turvapaikanhakijoille on vuokrattu kaupungissa tyhjillään olevia asuntoja, jolloin niin sanottuja sosiaalitapauksia on lähtenyt paikkakunnalta etsimään kattoa päänsä päälle muista kunnista. - 26.2.2010
Esa Lahtela  
 • Porvarihallituksen esitys on menossa läpi Eu:n ulkopuolelta tulevien työlupien käsittelyn osalta. Nyt työlupa on myönnetty paikallisen saatavuusharkinnan mukaan vuodeksi. Saatavuusharkinta tarkoittaa jotta on alueella selvitetty onko työpaikkaan saatavilla jo alueella olevaa työvoimaa. Tämän ehdon hallitus on poistamassa. Toinen merkittävä muutos on työluvan kesto, sen hallitus esittää muutettavaksi viideksi vuodeksi. Tämä tarkoittaa jos vaikka henkilöltä työt loppuisi heti työluvan myöntämisen jälkeen hän pääsee suomalaisen toimeentulotuen piiriin. - Karjalainen 26.2.2010
Arto Eriksson 
 • Pakolaiskeskustelun vakioteema näyttävät olevan pakolaisten saamat huimat rahavirrat ilmaisine asuntoineen ja ruokineen. On epäilty jopa ilmaisia bussimatkoja ja tikkukaramellejä. Tosiasiassa suomalaisten eläkeläisten, puhelinmyyjien, pizzakuskien ja työttömien köyhyys ei poistu, vaikka kaikki pakolaismomentin rahat jaettaisiin niitä tarvitseville torilla maanantaiaamuna kello kahdeksan. - HS 30.3.2010
HS 
 • Vastaanottokeskukset ovat ryhtyneet tukemaan pakolaisten vuokria, kirjoittaa Savon Sanomat. Hiljattain on aloitettu käytäntö, jossa vastaanottokeskus antaa takuuvuokralle maksusitoumuksen, mikäli pakolainen hakeutuu itse kuntaan asumaan. "Nyt pohditaan, voitaisiinko se ottaa laajemmin käyttöön", kertoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäministeriön maahanmuutto-osastolta. - 20.4.2010
Uusi Suomi 
 • Opettajana ja toimittajana työskennellyt mies on saanut tuomion törkeästä petoksesta. Oikeuden mukaan hän kuittasi isot työttömyyspäivärahat ja laskutti samaan aikaan töistään muun muassa yliopistoa ja isoja mediataloja. Ulkomaalaistaustainen mies totesi Helsingin hovioikeudelle, ettei hän tiennyt, että työttömyyskassalle pitäisi ilmoittaa satunnaisista tuloista. Espoon käräjäoikeudessa mies sanoi, ettei ollut ymmärtänyt ohjeita. - 14.5.2010
STT 
 • Kuntaliitto pelkää, että Suomesta turvapaikkaa hakevat EU-maiden kansalaiset siirtyvät jatkossa kuntien sosiaalipalveluiden asiakkaiksi, kirjoittaa Aamulehti. Jos kaavailtu kotouttamislain muutos toteutuu, EU-maiden turvapaikanhakijat käännytetään vastaanottokeskuksista heti, kun he saavat Maahanmuuttovirastosta kielteisen turvapaikkapäätöksen. Kuntaliitto pelkää, että hakijat siirtyvät tällöin valtiolta kuntien kontolle. - 15.5.2010
Pauli Vahtera 
 • Sosiaaliturvan varassa voi tänään elää asunnossa, joka maksaa 400.000 euroa. Esimerkiksi maahanmuuttajille on annettu tällaisia asuntoja Helsingissä, koska tavoitteena on estää maahanmuuttajien ghettoutuminen ja asuminen samalla asuntoalueella. Monilapsisille perheille ei suurasuntoja ole riittävästi kaupungin vuokrataloissa, minkä vuoksi monet sosiaaliturvan varassa elävät perheet ovat saaneet asunnon uusista kovan rahan asunnoista. - Oleskeluluvan saanut vastaanottokeskuksen asukas kikkailee yhä useammin asunnoilla siten, että hänen lähipiirinsä järjestää asunnon. Takuuvuokra maksetaan vastaanottokeskuksissa säästyneillä rahoilla tai lähipiirin toimesta. Kun asuntoon on päästy, sosiaalitoimen on pakko maksaa asunnon vuokra, vaikka vuokra olisi korkeakin. - Suomalaisen elämänmenon kannalta kohtuuttominta on tukea moniavioisuutta siten, että jokaiselle yksinhuoltajana esiintyvälle vaimolle annetaan asunto ja myös mies saa oman yhteiskunnan maksaman asunnon. Veronmaksajat toimivat meille kuulumattoman kulttuurin aisankannattajina. - Yksi asumisen paradoksi on, että sosiaalitoimi maksaa työttömien maahanmuuttajien kaikki asumiskustannukset luksusasuntoja myöten, mutta monet työperäiset maahanmuuttajat elävät ahtaasti parakeissa tai kuin sillit suolassa kerrostaloasunnoissa. Media ja hyvät ihmiset ovat kiinnostuneita vain tänne tulleiden kerjäläisten ja varkaiden asumisoloista, eivätkä pysty näkemään kokonaisuutta. - Helsingissä on jatkuva asuntopula. Tänne tulevilla maahanmuuttajilla on etuoikeus kaupungin maksamiin asuntoihin. Tämä osaltaan pitää asuntojen hintaa korkeana. - Jokainen edes välttävästi Elon laskuoppia osaava ymmärtää, ettei Helsingillä eikä Suomella yksinkertaisesti ole varaa massiiviseen maahanmuuttoon. Ei hyvinvointi-Suomen kaikkia muita palveluja voida ajaa alas, jotta rahaa jäisi riittävästi maahanmuuttajien asuttamiseen. - Iltalehti 18.5.2010
Virpi Harilahti-Juola 
 • Yksi tärkeä opittava asia on se, että nuoret oppivat arvioimaan kuukausittaiset tulonsa ja menonsa. Moni lähettää rahaa sukulaisilleen kotimaahan, ja kun pitääkin selviytyä itsenäisesti esimerkiksi työmarkkinatuen turvin, voi tästä tulla ongelmia. - 4.6.2010
Arto Jokinen 
 • Suomessa viljelty ajatus, että maahanmuutolla jotenkin pidettäisin hyvinvointijärjstelmä pystyssä, on kuitenkin väärä. Maahanmuutolla ei ratkaista kantaväestön ikääntymisen ongelmia. Sosiaaliturvaa ei voi rahoittaa kansainvaelluksella, vaan verorahat on luotava omin voimin. - Avoimien ovien maahanmuuttopolitiikka ja korkea sosiaaliturva eivät sovi yhteen. Rajoittamaton maahanmuutto johtaa taloudellisesti mahdottomiin yhtälöihin. Jos kansainvaellusta toivotaan, olisi sosiaaliturvan rahoittaminen yksityistettävä. - 9.6.2010
Turun Sanomat 
 • Suomessa oleskelee mahdollisesti jopa tuhansia ulkomaalaisia, joiden huono rahatilanne riittäisi perusteeksi oleskeluluvan perumiselle tai maassaolon lopettamiselle. Salassapitosäännökset kuitenkin estävät viranomaisia luovuttamasta tietoja poliisille. Yksin Helsingissä on jo yli 1 500 EU-kansalaista, joille myönnetään toimeentulotukea. EU-maiden kansalaisilla on oikeus etsiä Suomesta töitä, mutta heidän pitää pystyä rahoittamaan oleskelunsa itse. -- Helsingin sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviaisen mukaan viranomaisilla on vaihtoehdot vähissä. Toimeentulotukihakemukset käsitellään tapauskohtaisesti, mutta valtaosin ne päättyvät myönteiseen päätökseen. Apua tarvitsevia ei haluta jättää oman onnensa nojaan. –Osa heistä käy töissäkin, mutta esimerkiksi keikkatyöläisillä saattavat ansiot jäädä 200 euroon kuussa. Se ei riitä perustoimeentuloon, Palviainen kertoo. - 16.8.2010
Vartti 
 • Työporukan ainoa nainen Elena Niculina on raskaana. Häntä ei huolittu tarkastuskäynnille neuvolaan. Puusa toivoo, että tilanne paranee kunhan romanit saavat sosiaaliturvatunnukset. - 3.11.2010