HommaWiki:Kahvihuone

Kohteesta HommaWiki
Versio hetkellä 10. tammikuuta 2015 kello 02.25 – tehnyt Nikolas Ojala (keskustelu | muokkaukset) (Lähdeviitteistä)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kahvihuoneella keskustellaan Wikiin liittyvistä asioista. Allekirjoita tekstisi keskustelussa (muokkaussivun työkalupalkissa on nappi allekirjoitukselle).

Vanhat keskustelut siirretään keskustelusivulle.

Sisällön hahmottelua

 • Paja:Sisältöpohja – HommaWiki tarvitsee kunnollisen sisällysluettelon, jotta sisältö ei pirstaloidu liian pieniin artikkeleihin. Niin kauan kuin miniartikkeli mahtuu sen ylemmän tason artikkeliin helposti, niin se tulisi olla siellä. Tulevaan siirtoon omaan artikkeliin voi varautua vaikka tekemällä miniartikkelin otsikosta ohjauksen ylemmän tason artikkeliin.

Sääntöjen muodostus

Ohje

Tarvitsemme yleiset säännöt ja ohjeet HommaWikin muokkaukseen ennen kuin Wiki avataan yleiseen käyttöön.

Lähdeviitteistä

Miten suhtaudumme lähdeviitteisiin konservatiiviseen mediaan? Esim. DailyMail on monen mielestä kiistanalainen lähde, joka sisältää varsin sensaatiohakuista materiaalia, jota on vaikea varmistaa muilla lähteillä. Cls

Jos artikkeliin lisättävälle tiedolle löytyy vain huono ja epäilyttävä lähde, artikkelin kirjoittajan sopii pohtia, onko tietolähde riittävän luotettava vai ei. Jos tieto pohdinnan jälkeen kumminkin lisätään artikkeliin, lähde on parasta laittaa mukaan, olipa se sitten vaikka DailyMail. Asiaa voi hahmottaa näin:
 1. Jos ei ole lähdettä lainkaan, tieto saattaa olla tosi, mutta miltä lähteetön tieto näyttää lukijalle?
 2. Jos tiedolle löytyy vain huono ja mahdollisesti epäluotettava lähde, periaatteessa sekin on parempi kuin täysin lähteetön tieto.
 3. Jos tiedolle löytyy hyvä lähde ja mahdollisesti useita, tällaiselta pohjalta wikiartikkeleita pitäisikin kirjoittaa.
Eli siis huonokin lähde on parempi kuin täysin lähteetön. Tämä on hyvä pitää mielessä. ––Nikolas Ojala 10. tammikuuta 2015 kello 02.25 (EET)

Lukittavat sivut

Lista sivuista jotka tulee lukita kun Wiki avautuu (näistä saa pahimmat häiriöt):

Mallinteet

Wikissä on jonkun verran tarvetta ryhtiliikkeeseen josta on Matiaksen kanssa käytykkin keskustelua ja tuloksia tarvitaan vieläkin. Lisäsin Mallinteet sivun jossa on pari mallinnetta alkuun jolla voisi alkaa leimaamaan näitä kyseisiä sisältöjä. Mallinne-kokoelma ei ole täydellinen ja niiden tagien nimiä ja itse mallinteiden kokonaisuutta voisi miettiä ennen laajamittaisempaa käyttöä. Tuju 16. joulukuuta 2011 kello 20.35 (EET)

Suosittelen artikkelin perusrakennetta

Eli siis oma näkemykseni hyvästä artikkelin rakenteesta olisi tällainen, järjestyksessä alusta loppuun:

 1. Kuva, jos sellaista on. Aika monissa artikkeleissa ei ole mitään kuvitusta. Useammissa voisi kyllä olla.
 2. Aloituskappale, joka määrittelee sopivan lyhyesti ja napakasti, mistä artikkeli kertoo.
 3. Muut artikkelin aiheesta kertovat kappaleet. Näitä voi olla useita, myös alaotsikoilla tarpeen mukaan.
 4. Keskustelua -osio. Tästä linkitetään esimerkiksi Hommaforumin keskusteluihin.
 5. Katso myös -osio. Tästä linkitetään Hommawikin muihin aiheeseen liittyviin artikkeleihin.
 6. Lähteet -osio. Tänne tulee ainakin lähdeviitteet asianmukaisen Viitteet-mallineen avulla. Jos tulee myös lähdeluettelo, viitteet tulevat oman alaotsikkonsa alle.
 7. Aiheesta muualla -osio. Tästä linkitetään Hommawikin ulkopuolisiin rinnasteisiin artikkeleihin, esimerkiksi Wikipediaan.
 8. Luokat. Jokainen artikkeli tulisi liittää vähintään yhteen luokkaan. Luokkia voi olla useampiakin. Virheellinen ylimääräinen luokitus on vähemmän vahingollinen kuin se, ettei luokitusta ole lainkaan.

Suosittelen myös, että jostain perusrakenteesta pidettäisiin kiinni. ––Nikolas Ojala 10. tammikuuta 2015 kello 01.44 (EET)