Ero sivun ”Ankkurilapsi” versioiden välillä

Kohteesta HommaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Katso myös: Alaikäinen mies)
(Katso myös: Sosiaaliturvapaikanhakija)
 
Rivi 8: Rivi 8:
 
* [[Perheenyhdistäminen]]
 
* [[Perheenyhdistäminen]]
 
* [[Turvapaikanhakija]]
 
* [[Turvapaikanhakija]]
 +
* [[Sosiaaliturvapaikanhakija]]
  
 
== Sitaatteja ==
 
== Sitaatteja ==

Nykyinen versio 27. heinäkuuta 2020 kello 13.52

Ankkurilapsi on henkilö, joka maahantulossa ilmoittautuu alaikäiseksi ja anoo humaanitääristä turvapaikkaa. Kohdemaan myönnettyä oleskeluluvan, henkilö aloittaa perheenyhdistämisprosessin tuodakseen todellisen tai väitetyn perheenjäsenensä lähtömaasta, eli toimii perässä tulevalle ryhmälle siteenä kohdemaahan.

Ankkurilapsia käytetään avaamaan maahanpääsy henkilöille jotka eivät välttämättä muuten täyttäisi minkään maahantulo- ja oleskelulupien edellytyksiä. Järjestelyä on väitetty käytetyn paljon hyväksi tulijoiden perhesiteiden todistamisen hankaluuden ja hakemusten suuren määrän takia.

Katso myös

Sitaatteja

Jorma Vuorio 
 • Me pyrimme siihen iänmääritykseen tuomaan nimenomaan sellaiset tapaukset, joista jo päällepäin on nähtävissä, että on todennäköistä, että he on täysi-ikäisiä. Ja tuloksethan on ollut -- vanhin on arvioitu 35-vuotiaaksi, alaikäinen, ja useat 25 ja siitä ylöspäin. Ei sinne viedäkään sellaisia, jotka -- voidaan sanoa, että joko-tai tai siinä ja siinä. Vaan nää on ollut sellaisia kohtuullisen selkeitä tapauksia. - Ykkösdokumentti: Viidakko
Sulo Aittoniemi 
 • Kuten viime päivien eräistä televisio-ohjelmista on saatu nähdä, Somaliassa on keksitty ja kehitetty tietynasteinen pakolaisautomaatti, joka varmistaa somaliperheiden muuton Suomeen, oli sitten pakolaisstatus olemassa tai ei. Ensin lähetetään mieron tielle yksi tai kaksi perheen alle 10-vuotiasta lasta, jotka saapuvat Suomeen. Sen jälkeen muuttaa koko kymmenhenkinen Muhammadin perhe suomalaisen yhteiskunnan elätettäväksi. Herää kysymys siitä, miten se, että lähettää pienet lapsensa maailmalle tuntemattomiin olosuhteisiin, voi luoda jollekin perheelle oikeuden elää lopun elämäänsä suomalaisten kustannuksella.
Lenita Toivakka 
 • Alaikäisten turvapaikanhakijoiden joukosta on paljastunut useita tapauksia, joissa täysi-ikäinen henkilö on valehdellut ikänsä. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden asema on monella tapaa täysi-ikäisiä parempi: he eivät esimerkiksi asu vastaanottokeskuksissa vaan ryhmäkodeissa ja ovat oikeutettuja edustajaan. Samalla hakijoiden keskenään yhdenvertainen kohtelu ei toteudu. Vaarassa ovat myös alaikäisten lasten oikeudet, sillä esimerkiksi YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaan lapsia ei saa sijoittaa samoihin tiloihin aikuisten kanssa. Tarkoituksellisesti väärien tietojen antamisesta tulisi tehdä kielteisen turvapaikkapäätöksen antamisen peruste. Itsestään tarkoituksella vääriä tietoja antaneelle henkilölle ei myöskään tulisi myöntää tilapäistä oleskelulupaa.
HS 
 • Parikkalassa poliisi on saanut haastatelluksi kaikki keskuksen 80 asukasta. Reposen mukaan hakijoista kolmannes osoittautui täysi-ikäiseksi. Toinen kolmannes oli niin sanottuja Dublin-tapauksia eli tullut Suomeen toisesta EU-maasta, yleensä Italiasta, Kreikasta tai Maltalta. "Osa on molempia. Eräskin 15-vuotiaaksi esittäytyvä oli jo saanut 25-vuotiaana oleskeluluvan Italiasta", Reponen toteaa. Hänen mukaansa alle puolet Parikkalaan tulleista turvapaikanhakijoista oli sitä mitä väittikin, alaikäinen ja suoraan Suomeen tullut.
Maahanmuuttajapalveluiden ammattilainen Veikko Tanska 
 • ”Alaikäisistä” turvapaikanhakijoista suuri osa on todellisuudessa nuoria aikuisia. Olen itsekin ollut viemässä ”alle 18-vuotiasta” alaikäisten vastaanottokeskukseen, vaikka tuo kaveri oli varmasti ainakin 25-30 -vuotias.
Komisario Arvo Mäntykenttä 
 • Yksi erikoisimmista tapauksista oli alaikäiseksi itseään väittänyt mies, jonka oikeuslääkärit totesivat kuitenkin olevan vähintään 28-vuotias.
Tuulikki Ukkola 
 • Minä voisin jatkaa ed. Mäkelän jälkeen samasta asiasta ja kysyä, maksetaanko muissa EU-maissa sama maan toimeentulotuki myös sinne tuleville eli onko se erilainen turvapaikanhakijoilla kuin esimerkiksi maassa vakituisesti asuvilla kansalaisilla. Sitten toinen kysymys. Miksi EU, miksi me hyväksymme sen, että lapsia käytetään tällä tavalla hyväksi ankkurilapsina. Miksi Euroopan unioni, miksi Eurooppa hyväksyy tämän tyyppisen lapsen hyväksikäytön? Miksi sieltä ei voi tulla turvapaikkaa hakemaan se isä? Miksi perhe panee pienen lapsen tulemaan? Periaatteessa lapsen pitää olla pieni eikä 18-vuotias koltiainen, 20-vuotias koltiainen. Kun sitten tälle pienelle lapselle yhdistetään perhe, kuten tämä Helsingin Sanomat eli jumalansana täällä eduskunnassa kertoi, (Puhemies: Minuutti!) niin samassa perheessä saattaa olla viisitoista ihmistä, isoäiti ja vanhemmat ja lapset ja vielä kasvattilapset. Eihän tästä tule yhtään mitään.
YLE 
 • Oikeusasiamiehen mukaan turvapaikanhakijoiden iän testaaminen voi rikkoa perusoikeuksia. Poliisi onkin keskeyttänyt testit lähes kokonaan. Alkuvuonna testejä lisättiin, kun ilmeni, että moni turvapaikanhakija yritti huijata olevansa alaikäinen.
Janina Andersson ja Annika Lapintie 
 • Tietoomme on saatettu, että Suomeen muiden EU-maiden kautta alaikäisinä ja ilman huoltajaa tulleita turvapaikanhakijoita on palautettu tähän toiseen EU-maahan ilman, että varmistetaan, että heistä millään tavalla huolehditaan siellä.
Thomas Wallgren ja Anna-Stiina Lundqvist 
 • Julkisuudessa käytetään usein termiä "ankkurilapsi" alaikäisistä turvapaikanhakijoista. Tämäkin sanavalinta on erheellinen. Lapsen saapumista Suomeen ei saa leimata itsessään epäilyttäväksi. Joitakin vuosikymmeniä sitten Suomesta maailmalle lähetettyjä ankkurilapsia kutsuttiin sotalapsiksi.
Verkkouutiset 
 • Alaikäiset turvapaikanhakijat käynnistävät usein perheenyhdistämisen. Maahanmuuttoviraston mukaan ensi vuoden aikana on odotettavissa 3000-4000 perheenyhdistämistapausta pelkästään Somaliasta.
Verkkouutiset 
 • Helsingissä jopa 70 prosenttia kaikista tehdyistä ikätesteistä on paljastanut, että hakija on aikuinen. Turvapaikan tai oleskeluluvan saa helpommin yksin maahan tulleena alaikäisenä. Ikähuijauksia tehdään myös perheenyhdistämisen toivossa, sillä suuri osa oleskeluluvan saaneista jättää perheenyhdistämishakemuksen.
MOL 
 • Kotkan kaupungin sosiaalihuollon vastuualueella, maahanmuuttajatyön palvelualueella, alaikäisten turvapaikanhakijoiden 14-paikkaiseen ryhmäkotiin Kotkan Koivulaan, haettavana 10 toistaiseksi voimassa olevaa ohjaajan työsuhdetta.
Rikosylikonstaapeli Mika Haatainen 
 • Minun mielestä ainakin täällä Oulussa olevat alaikäiset turvapaikanhakijat, niin voidaan sanoa, että suurin osa on todellisuudessa täysi-ikäisiä.
Savon Sanomat 
 • Suomeen pyrkii kahden - kolmen vuoden kuluttua 3 000 - 4 000 nykyisen turvapaikanhakijan perheenjäsentä. He ovat viime vuonna Suomeen yksin tulleiden alaikäisten lasten vanhempia ja sisaruksia. Viime vuonna Suomeen tuli yksin noin 650 alaikäistä lasta hakemaan turvapaikkaa. Heitä oli yli kuusinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin osa Suomeen tulleista alaikäisistä on Somaliasta ja Irakista. Alaikäinen saa lähes poikkeuksetta turvapaikan tai muuta suojaa Suomesta. Sen jälkeen hänellä on oikeus saada perheensä Suomeen. Oman haasteensa tuovat muun muassa turvapaikan saaneiden koulutuksen ja asumisen järjestely. Esimerkiksi Somaliasta tulevista 90 prosenttia on luku- ja kirjoitustaidottomia.
HS 
 • Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulva on lisännyt epäilyksiä "ankkurilapsista", sillä alaikäiset saavat turvapaikan helpommin kuin aikuiset. Lisäksi heillä on oikeus saada vanhempansa ja sisaruksensa Suomeen niin sanotun perheen yhdistämisen kautta. Viime vuonna Suomeen saapui 555 pakolaisten perheenjäsentä. Samalla ovat kasvaneet epäilyt siitä, että osa pakolaisista valehtelee ikänsä jouhevoittaakseen oleskeluluvan saamista.
YLE 
 • Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvanut, Punkalaitumen vastaanottokeskus avataan taas. SPR palkkaa keskukseen lähes 20 työntekijää.
Riitta Korkeakivi 
 • Viime vuonna Suomeen tuli 647 alaikäistä lasta, kun heitä vielä edellisenä vuonna oli alle sata ja sitä edellisenä vuonna muutamia kymmeniä. Kokemuksesta tiedetään, että ihmiset liikkuvat enemmän, kun maailmalla on lama.
Arja Alho 
 • Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään kommentti oli myös hyvä, kun pohdittiin onko joku hakijoista yli tai alle 18-vuotta ja keplotteleeko hän siinä tapauksessa. Sotaa käyvän maan turvapaikanhakijaan ikä ei vaikuta, joten keplottelulla ei ole merkitystä.
HS 
 • Alaikäisten iän määritys ja perheen jäljittäminen on erittäin vaikeaa ja kallista. Jos vanhemmat löytyvät, antaa Suomi usein heidänkin muuttaa Suomeen. Monissa muissa EU-maissa ollaan tiukempia.
Itä-Savo 
 • Parikkalan tukiasumisyksikön toiminnasta kantelu. 80-paikkainen alaikäisille tarkoitettu tukiasumisyksikkö aloitti toimintansa alkuvuodesta. Se työllistää liki 30 henkilöä. Nyt osa heistä on irtisanoutunut, osa sairaslomalla.
YLE 
 • Kansalaisjärjestöt pitävät kohtuuttomina ulkomaalaislakiin kaavailtuja tiukennuksia erityisesti nuorten perheenyhdistämisen osalta. Hallitus ehdottaa, että yksin tulleen lapsen tai nuoren perheelle myönnettäisiin oleskelulupa vain, jos hän on alaikäinen luvan ratkaisuajankohtana. Järjestöt huomauttavat, että lupapäätökseen voi kulua vuosia.
Vapaaliikkuvuus 
 • Entisen sisäministeri Ville Itälän lanseeraama ja nyttemmin ministeri Kari Rajamäen usein viljelemä termi, joka viittaa yksin tulleisiin alaikäisiin lapsiin. Sisäministeriön näkemyksen mukaan lapset on lähetetty kolmannesta maasta etukäteen hankkimaan turvapaikkaa, jonka jälkeen perheenyhdistämisen nojalla koko suku voidaan tuoda maahan. Taustalla on kaksi yleistä periaatetta. Ensiksi jo Suomeen tulo tai tänne pyrkiminen nähdään lähtökohtaisesti vääränä ja epäilyttävänä toimintana. Toiseksi lapsen etua tulkitaan siten, että alaikäisen paras paikka on aina kotimaassaan ja perheensä luona, oli siellä sitten mahdollisuuksia hyvään elämään tai ei. Kuusikymmentä vuotta sitten Suomesta ulkomaille lähetettyjä ankkurilapsia nimitettiin sotalapsiksi.
Pekka Ihalainen 
 • Oleskeluluvan saatuaan he yleensä sijoittuvat perheryhmäkoteihin ja sieltä edelleen itsenäiseen asumiseen. Sen jälkeen käynnistetään mahdollisesti perheenyhdistämisprosessi.
Perushoitaja ja varavaltuutettu (vihr) Nico Holmberg 
 • Pakolaisten vastustajien pitäisi kysyä itseltään, onko samanlaista tilannetta ollut ja voisiko tulla meille suomalaisille? Onko esimerkiksi Ruotsi koskaan ottanut suomalaispakolaisia vastaan sodan tai muun katastrofin takia? Moni varmasti vastaa että ei.. Muistakaahan sotalapset... On myös meidän suomalaisten vastuu vastaanottaa todella huono-osaisia maailman kansalaisia, kyllä meillä siihen varaa on.
Pentti Tiusanen 
 • Toisaalta lasten näkökulmasta nämä lapsipakolaiset on mainittu. Kotkassa on avattu tällainen yksikkö. Se on ihan oikein. Mutta on vähän hassua, kun puhutaan lapsipakolaisista, jos asianomaiset ovat 16-17 vuotiaita.
YLE 
 • Parikkalan yksikkö on tarkoitettu 15 - 17-vuotiaille. Asukkaat näyttävät aikaismaisilta. Tukiyksikön johtaja Heli Hyvönen kuitenkin sanoo, että pojat käyttäytyvät lapsellisemmin kuin suomalaiset ikätoverinsa.
Kirsi Hytinantti ja Anna G. Mikkonen 
 • On epäoikeudenmukaista, jos viranomaismenettelyn kesto vaikuttaa lapsen mahdollisuuteen elää perheensä kanssa. Lisäksi lainmuutoksen seurauksena saattaa olla, että turvapaikanhakijaksi lähetetään entistä nuorempia lapsia ja pakomatkasta tulee heille yhä vaarallisempi.
Suomen Pakolaisavun kotimaan tiedottaja Kati Pietarinen 
 • Suomesta lähetetyt pienet pellavapäät olivat pääasiassa 7–14 -vuotiaita lapsia. Suomeen saapuvat ovat lähinnä teini-ikäisiä poikia, jotka pakenevat armeijoiden ja sissijoukkojen pakkorekrytointeja raakaan sisällissotaan. Tapaukset, joissa lapsi lähetetään maailmalle tarkoitushakuisesti ovat marginaalisia ja ne tulkitaan maahantulosäännösten kiertämisyritykseksi. Tällöin vanhemmat eivät pääse Suomeen ja lapsi palautetaan useimmiten perheensä luokse. Mediassa toisteltu omaistulva onkin räikeää tosiasioiden vääristämistä: oikeus perheenyhdistämiseen on käytännössä toteutunut vain somalialaisten lasten kohdalla, jotka ovat laskennallisesti saaneet kukin yhden tai kaksi omaista Suomeen. Muista maista tulleista lapsista vain murto-osa pääsee koskaan enää näkemään vanhempiaan. Kuka kehtaa kutsua näitä lapsia ankkurilapsiksi?
YLE 
 • Iän väärin ilmoittaminen ei ole turvapaikanhaussa niin yleistä kuin on luultu, väittää vähemmistövaltuutettu. Lasten turvapaikkamenettelyä selvittäneen Johanna Suurpään mielestä ikätestien tekeminen tulisikin harkita Suomessa uudelleen. Selvityksessä julkaistaan ensi kertaa tilastotietoa Suomessa hakijoille tehdyistä iänmäärityksistä. Aineiston perusteella saatu tieto ei tue olettamaa, että alaikäisten turvapaikkahaussa iän ilmoittaminen väärin olisi hyvin yleistä. Toisaalta Helsingin ulkomaalaispoliisin mukaan heidän selvityksissään yli puolet testatuista on osoittautunut täysi-ikäisiksi. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää on huolissaan niin sanotuista Dublin-päätöksistä, joissa hakija palautetaan toiseen EU-valtioon. - 14.1.2010
HS 
 • Entisen kansanedustajan ja ministerin Eva Biaudetin (r) mukaan lapsen etu pitäisi huomioida nykyistä paremmin maahanmuuttopolitiikassa. "On punnittava, halutaanko ajaa lapsen etua vai keskittyä siihen, että saadaan vähennettyä tulijoiden lukumäärää", Biaudet sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. Globaalin turvallisuuden kannalta meidän kannattaa kysyä, millainen lapsi yhteiskunnan kannalta on moneen kertaan hylätty lapsi, Biaudet sanoo. - 24.1.2010
Kari Rajamäki 
 • Alaikäisten lasten määrä on seitsenkertaistunut sen takia, että te olette nimenomaan käyttäneet sitä mahdollisuutta hyväksi, että puolitoista kuukautta jo tänne tulon jälkeen tehdään perheenyhdistämishakemuksia. Tämä merkitsee lähivuosina muun muassa sitä, että tuhansia tulee Somaliasta pääkaupunkiseudulle ilman, että tämä tilanne on hallinnassa. On kyllä myös merkille pantavaa se, että hallitus on myöskin löysäämässä tältä osin työvoiman saatavuusharkintaan liittyviä kriteerejä. Se tarkoittaa sitä, että tässä vakavassa nuorisotyöttömyyden (Puhemies: Minuutti!) tilanteessa te olette antamassa pysyvän oleskelu- ja työluvan kuusi kuukautta maassa olleelle turvapaikanhakijalle, vaikka hänellä ei olisi henkilöllisyyttäkään. Kyllä te olette antaneet vääriä signaaleja koko ajan. - 11.2.2010
Uusi Suomi 
 • Suurempana ongelman Zyskowicz näkee perheenyhdistämispolitiikan ja niin kutsutut "ankkurilapset". Hän pitää kyseenalaisena sitä, että Suomi näyttäisi olevan Maailman anteliain maa, mitä tulee perheiden yhdistämiseen. Tällä Zyskowicz viittaa Ylen maanantaina esittämään MOT-ohjelmaan. - Suomessa ilmeisen automaattisesti alaikäisen turvapaikanhakijan perhe pyritään yhdistämään Suomeen. Näin turvapaikanhakija saa perässään vaikkapa 15 henkilöä Suomeen. Pitäisi kuitenkin harkita perheen yhdistämistä lähtömaahansa, Zyskowicz toteaa. Hän perustelee kantaansa sillä, että nykyinen tilanne näyttäisi kannustavan esimerkiksi somalialaisia perheitä maksamaan salakuljettajille siitä, että lapsi saadaan Suomeen. - 12.2.2010
YLE 
 • Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula haluaa, että turvapaikkaa hakevien lasten ikä arvioitaisiin nykyistä monipuolisemmin. Iän arviointiin tarvitaan Aulan mukaan muutakin kuin lääketieteellisiä luustotutkimuksia. - 15.2.2010
Jaana Airaksinen 
 • Ahkerat rasistit täyttävät keskustelupalstat ja lehtiartikkelien kommenttiosastot. Kun poliitikkoparat-tai heidän avustajansa- päivä toisensa jälkeen lukevat uusmediasta vihantäyteisiä viestejä, heistä alkaa tuntua, että valtaosa suomalaisista on vähintään vahvasti ennakkoluuloisia. Niinpä poliittinen puhe on alkanut vilistä uussanoja kuten turvapaikkashoppailija ja ankkurilapsi. Äänestäjät ovat haussa vaalien välilläkin. - Pam-lehti 19.2.2010
Ylioppilaslehti 
 • Päiväkirja kuvaa turvapaikanhakuprosessin pöyristyttäviä kiemuroita. Niiden lomassa Suoranta arvostelee suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa inhimillisyyden unohtamisesta. Suomalaisvanhemmat toimivat itsestään selvästi rakkaudesta, kun lähettivät lapsensa sotaa pakoon Ruotsiin. Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin paheksumme ankkurilapsia. - 5.2.2010
Uusi Suomi 
 • Suomen lain mukaan perheenyhdistäminen voidaan tehdä vain puolisolle ja alaikäisille lapsille. Tämän takia yksin saapuneita alaikäisiksi ilmoittautuneita turvapaikanhakijoita on kutsuttu myös "ankkurilapsiksi". Iänmääritykset ovat Revon mukaan vaikuttaneet alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrään kahdella tapaa. Yhtäältä määrityksistä tiedetään lähtömaissa ja toisaalta niillä voidaan torjua mahdollisia väärinkäytöksiä. - Valtaosa näistä yksin saapuneista alaikäisistä on ilmoituksensa mukaan 16-17-vuotiaita. Osa paljastuu täysi-ikäisiksi. 34-vuotias taitaa olla vanhin, joka on esiintynyt 17-vuotiaana. - Lähtömaissa seurataan käytäntöjä niin kohdemaissa kuin naapurimaissakin, Repo jatkaa. - 18.3.2010
Iltalehti 
 • Vanhasen mielestä muun muassa turvapaikkaturismista ja ankkurilapsista puhuminen on ulkomaalaisvastaisuuteen yllyttämistä. - 13.4.2010
Verkkouutiset 
 • Viime vuonna heitä tuli noin 550. "He tulevat tänne ihmissalakuljetusten kuljettamina ja sukulaisten ja perheittensä maksamina. Meidän järjestelmämme tänä päivänä kannustaa tällaiseen menettelyyn. Meillä on siis järjestelmä, joka kannustaa perheitä toiselta puolelta maapalloa lähettämään alaikäiset lapsensa ihmissalakuljettajien mukana Suomeen", Ben Zyskowicz sanoo. Hänen mukaansa Suomi kannustaa lasten lähettämiseen yhdistämällä perheet lähtömaan sijasta Suomeen ja maksamalla matkat Suomeen. "Me maksamme näiden lasten perheiden, kaikkien perheenjäsenten, matkat Suomeen näissä perheenyhdistämistilanteissa. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka näiden suojelun tarpeen perusteella oleskeluluvan saaneiden henkilöiden kohdalla maksaa heidän perheittensä matkat", Zyskowicz ihmettelee. Suomessa on vireillä noin 4 000 perheen yhdistämishakemusta Somaliasta. Tänä vuonna odotetaan 5 000-6 000:ta uutta tapausta. Heistä arviolta 90 prosenttia on luku- ja kirjoitustaidottomia. - 10.4.2010
Teemu Hiilinen 
 • Voi ei! Suomen väkiluku lisääntyy 0,2% eli kahdella promilella, kun noin paljon tulee somaleja Suomeen. Jotain suhteellisuuden tajua nyt tähän hommaan. - 28.4.2010
MTV3 
 • Suomessa paljastuu kuukausittain tapauksia, joissa Somaliasta on tuotu niin sanottuja kasvattilapsia väärin perustein Suomeen. Vaikka väärinkäytös paljastuisi, kasvattilapsi saa silti lähes poikkeuksetta jäädä Suomeen. -- Turun sosiaaliviraston mukaan yleisin kasvattilapsi-statuksen väärinkäytös on sellainen, että Somaliasta haetaan Suomeen samaan perheeseen useampi kasvattilapsi, mutta lapset eivät koskaan muuta perheen luo. Heille haetaan heti omaa asuntoa. - Suomeen tultua käy ilmi, että kasvattilasten vanhemmat ovatkin elossa alkuperäisessä kotimassa, vaikka Suomeen saapuessa he ovat kertoneet, että vanhemmat ovat kuolleet. Näissä tapauksissa on ihan selkeästi ollut tarkoituksena se, että lapsi tai nuori saa oleskeluluvan ja voi hakea myöhemmin oikeaa perhettään perheenyhdistämisen kautta Suomeen, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola Turun sosiaalivirastosta. - 28.4.2010
Ismo Söderling 
 • Omalla tavallaan pakolaisia olivat myös sotalapset, joita lähetettiin toisen maailmansodan aikana Ruotsiin 70 000. Heidät lähetettiin sotaa pakoon vähän samaan tyyliin kuin somalilapsia lähetetään maailmalle nykyään. - Turun Sanomat 10.5.2010
YLE 
 • Ulkomaalaislain muutosta pohtinut valiokunta esittää, että oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnettäisiin vain, jos lapsi on alaikäinen hakemuksen ratkaisuhetkellä. Tällä hetkellä Suomeen tuleva nuori voi saada oleskeluluvan ja mahdollisuuden perheen yhdistämiseen sillä perusteella, että hän tänne tullessaan on alaikäinen, vaikka käsittelyn kuluessa ehtisikin täyttää 18 vuotta. Myös hakijan ikää saisi lainmuutoksen jälkeen selvittää oikeuslääketieteen keinoin, jos viranomainen epäilee, ettei ilmoitettu ikä pidä paikkaansa. Epäilylle tulisi kuitenkin olla "ilmeinen peruste". Käytännössä peruste voisi olla esimerkiksi se, että hakija on ilmoittanut olevansa selvästi alaikäinen mutta hänellä kasvaa parta. - 12.5.2010

Keskustelua

Ulkomaat

Ruotsi


Aiheesta muualla